‘Eigen rechtspositie zzp’ers op arbeidsmarkt’

Zzp’ers verdienen een eigen rechtspositie op de arbeidsmarkt. De arbeidsmarkt is al lang niet meer het domein van alleen werknemers en werkgevers. Er zijn ruim 1 miljoen zzp’ers die een volwaardige rechtspositie moeten krijgen in de wetgeving die nu nog alleen onderscheid maakt tussen werknemers en werkgevers.

Dat betogen Zelfstandigen Bouw, ZZP Nederland en MKB Belangen in een brief aan de Tweede Kamer.

Het stuklopen van de Wet DBA toont volgens de drie organisaties eens te meer aan dat een fundamentele verandering van de wetgeving nodig is. “Lapmiddelen als VAR of modelovereenkomsten volstaan niet. Er moet een wettelijk kader komen voor de zzp’er en mensen moeten zelf uit kunnen maken hoe zij hun loopbaan vorm willen geven; als werknemer of als zzp’er.”

“Het moet afgelopen zijn dat de zzp’er steeds maar weer moet aantonen dat hij is wat hij is: een zelfstandig ondernemer”, aldus voorzitter Charles Verhoef van Zelfstandigen Bouw. “Dus geen toetsing meer of iemand zzp’er is. Hij bepaalt dat zelf.”

Om oneerlijke concurrentie en schijnzelfstandigheid tegen te gaan moet wel worden gezorgd dat voor werkgevers/opdrachtgevers financiële overwegingen geen doorslaggevende rol spelen bij de keuze tussen zzp’er of de werknemer. “Daarom betalen werkgevers bij de inhuur van zzp’ers een ‘opslag sociale zekerheid’ op de factuur. Voor werknemers betalen zij die, in andere vorm, immers ook.”

Gerelateerde artikelen