Eigen Huis: Stijging ozb opnieuw boven maximum

De onroerendezaakbelasting (ozb) stijgt komend jaar met gemiddeld 1,8%. Dit blijkt uit het jaarlijkse woonlastenonderzoek van Vereniging Eigen Huis, dat bestaat uit een steekproef onder 107 van de 390 gemeenten.

‘Gemeenten  lijken hiermee voor het vijfde jaar op rij de limiet die zij met het Rijk afspraken – de zogeheten macronorm – te overschrijden,’ aldus de VEH.

In totaal betaalt een doorsnee woningbezitter komend jaar € 726 aan gemeentelijke woonlasten. Dit jaar was dat nog € 716. De gemeentelijke woonlasten bestaan uit ozb, riool- en afvalstoffenheffing. Deze twee heffingen stijgen volgend jaar met gemiddeld 1%.

Zoals ieder jaar toont het woonlastenonderzoek grote uitschieters. Zo betalen Schiedamse woningbezitters komend jaar gemiddeld € 180 aan ozb. Nijmegen brengt huiseigenaren hiervoor met € 475 bijna het driedubbele in rekening.
 
Eerder kwamen de gemeenten met het Rijk een macronorm overeen van maximaal 1,57%. Dit percentage is de som van de verwachte economische groei en inflatie en bepaalt in welke mate de ozb mag stijgen. De gemiddelde ozb-verhoging van 1,8% volgend jaar is niet alleen boven de macronorm,  maar ook hoger dan de voorziene groei- en inflatiecijfers van respectievelijk 1,5% en 1,2%. Gemeenten hoeven zich overigens niet aan de macronorm te houden; het percentage is slechts een richtlijn. Vereniging Eigen Huis pleit daarom al jaren voor een bindende macronorm om ozb-stijgingen te beteugelen.

• Steekproef gemeentelijke woonlasten 2016

Gerelateerde artikelen