Eigen Huis: ‘CBS is onvolledig over belasting’

Huishoudens met een eigen woning hadden volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in 2014 gemiddeld een belastingvoordeel van € 280 per maand. Dat is € 20 minder dan in 2012. Vereniging Eigen Huis vindt dat het CBS de werkelijkheid onjuist weergeeft. Door het eigenwoningforfait niet mee te tellen, schetst het CBS een te rooskleurig beeld, vindt de vereniging.

Het totale belastingvoordeel van de 4,2 miljoen huishoudens met een eigen woning bedroeg vorig jaar ruim € 14 miljard, stelt het CBS. De daling van het belastingvoordeel heeft volgens het CBS drie oorzaken. Huiseigenaren hebben de afgelopen jaren extra afgelost, de hypotheekrente is erg laag en de hypotheekrenteaftrek wordt afgebouwd.

Door bij nieuwe hypotheken aflossen te verplichten en de aftrek voor hogere inkomens ieder jaar stapsgewijs te beperken, verwacht de overheid jaarlijks miljarden te besparen. Die besparing wordt versterkt doordat de maximale hypotheek steeds verder daalt en de bijtelling van het eigenwoningforfait juist stijgt.
 
‘Het CBS zet met haar berichtgeving mensen op het verkeerde been’, zegt Bobby Raghoenath, fiscalist bij Vereniging Eigen huis. ‘De bijtelling van het eigenwoningforfait is onlosmakelijk verbonden met het bedrag dat aan betaalde hypotheekrente in mindering wordt gebracht.’ Samen vormen ze de aftrekpost eigen woning. Die aftrekpost levert huishoudens in totaal zo’n € 11 miljard belastingteruggave op, in plaats van de € 14 miljard die het CBS noemt. Raghoenath plaatst de zaak in perspectief: ‘Bovendien zitten we nog maar aan het begin van de ingrijpende maatregelen waarmee de huiseigenaar de komende jaren te maken krijgt. Nu valt het nog mee door de lage rente, maar door verder verlaging van de renteaftrek en een combinatie van beperkende maatregelen wordt de portemonnee van huiseigenaren de komende jaren flink getroffen.’
 
Lees ook:

• CBS: Belastingvoordeel woningbezit 280 euro per maand

Gerelateerde artikelen