‘Effect versterkt financieel toezicht op woningcorporaties zichtbaar’

Het Centraal Fonds Volkshuisvesting (CFV) heeft het jaarverslag over 2014 gepubliceerd. Hieruit blijkt volgens de financieel toezichthouder op de woningcorporaties dat de resultaten van het aangescherpte toezicht vorig jaar goed zichtbaar werden.

De afgelopen jaren richtte CFV zijn vizier op het verbreden en versterken van het financiële toezicht op woningcorporaties. Door scherpere risicoanalyses en steviger inzet van interventies is het toezicht aangescherpt. In 2014 werden de resultaten daarvan goed zichtbaar. In 2014 zijn vier corporaties onder verscherpt toezicht gesteld. Zij moeten allen herstelplannen indienen die door CFV worden gemonitord. Bij zes corporaties kon CFV het verscherpt toezicht opheffen omdat bij de corporatie inmiddels voldoende herstel was gerealiseerd. Daarmee staan eind 2014 nog twaalf corporaties bij CFV onder verscherpt toezicht, waaronder de twee saneringscorporaties.

Andere interventies

Naast de corporaties die herstelplannen moeten opstellen zijn in 2014 31 corporaties gevraagd een verbeterplan in te dienen. Ook zijn nog eens ruim 100 corporaties aandachtspunten meegegeven en/of zijn monitoringsafspraken gemaakt. Uit het jaarverslag blijkt verder dat de verbeterplannen en maatregelen vooral betrekking hadden op de toezichtgebieden ‘kwaliteit van verantwoording’, ‘risicobeheer’ en liquiditeit’.

Gebruik nieuwe handhavingsmaatregel

In het jaarverslag is ook te lezen dat CFV in 2014 één keer gebruik heeft gemaakt van zijn nieuwe handhavingsbevoegdheid. Begin september had CFV die bevoegdheid van de minister gemandateerd gekregen. De handhavingsmaatregel hield in dat het Wooninvesteringsfonds slechts biedingen voor verkoop van bezit kon afwijzen met voorafgaande instemming van CFV.

Laatste jaarverslag

Met het jaarverslag en de jaarrekening 2014 verantwoordt CFV zich voor de laatste keer. Op 17 maart 2015 stemde de Eerste Kamer namelijk in met een ingrijpende herziening van de woningwet. Deze wet treedt naar verwachting op 1 juli 2015 in werking en heeft als gevolg dat CFV op die datum als zelfstandig bestuursorgaan ophoudt te bestaan. Het financiële toezicht van CFV gaat dan over naar de Autoriteit Woningcorporaties die naast het financiële toezicht ook zal toezien op de governance, integriteit en rechtmatigheid bij corporaties. De Autoriteit Woningcorporaties wordt onder gebracht binnen de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT). De saneringstaak komt per 1 juli in handen van de minister.

Gerelateerde artikelen