Eerste werkgroepen kwartiermakers Toekomst Accountancysector aan de slag

De kwartiermakers Toekomst Accountancysector, Marlies de Vries en Chris Fonteijn, hebben een eerste online bijeenkomst gehouden met leden van werkgroepen die moeten bijdragen aan de totstandkoming van Audit Quality Indicators (AQI's).

Marlies de Vries en Chris Fonteijn zijn per mei 2020 voor een periode van drieënhalf jaar als Kwartiermakers toekomst accountancysector benoemd door de minister van Financiën Hoekstra. De kwartiermakers dienen zowel de voortgang en de samenhang van alle uit de kabinetsreactie voortvloeiende maatregelen te bevorderen en te monitoren als enkele specifieke taken uit te voeren. Deze taken omvatten onder andere het opstellen van Audit Quality Indicators, het uitvoeren van een experiment met het intermediairmodel en het doen van nader onderzoek naar de structuurmodellen audit only en joint audit.

Er zijn nu vier divers samengestelde werkgroepen van start gegaan, om tot een voorstel voor kwaliteitsindicatoren te komen. 

Werkgroep 1 richt zich op Dossierkwaliteit/output. Voorzitter is Maayke Slot; leden zijn Martijn Bos, Martijn Duffels, Ivan Hagenbeek en Jan Willem Kuppens.

Werkgroep 2, Kwaliteitsbeheersingssysteem, wordt voorgezeten door Arnout van Kempen en heeft als leden Ron van Deun, Martijn van Opijnen, Janneke Timmers en Arnout Traas.

Werkgroep 3. Cultuur, governance en beloning, wordt voorgezeten door Margreeth Kloppenburg. Arif Dursun, Gijsbert Turkenburg en Gerard van Vuuren zijn leden.

Werkgroep 4 richt zich op Juridische verankering en ontsluiting. Voorzitter is Endymion Struijs, leden zijn Maxime Asjes, Hakan Kocak en Ferry van Leyen.

De werkgroepleden nemen op persoonlijke titel deel, zo benadrukken de kwartiermakers. Ook belanghebbenden buiten de sector, zoals gebruikers van de jaarrekening, worden door de werkgroepen betrokken bij de totstandkoming van de indicatoren.

De beide kwartiermakers hebben de samenstelling van de werkgroepen gepubliceerd op hun LinkedIn-pagina,