Eerste regeringsoordeel over mandatory disclosure voor financiële tussenpersonen

De minister van Buitenlandse Zaken heeft het BNC-fiche (Beoordeling Nieuwe Commissievoorstellen) inzake het Richtlijnvoorstel mandatory disclosure voor financiële tussenpersonen naar de Tweede Kamer gezonden. Hierin geeft de regering een eerste oordeel over dit voorstel van de Europese Commissie.

Het voorstel wordt als volgt door de regering beoordeeld:

a) Bevoegdheid:
De EU heeft een gedeelde bevoegdheid op het gebied van de interne markt (zie art. 4, lid 1, onder a, VWEU). Dit voorstel is gebaseerd op artikel 115 VWEU (directe belastingen). Nederland acht dit de juiste rechtsbasis.

b) Subsidiariteit:
Het voorstel wordt door Nederland positief beoordeeld op subsidiariteit. Het gaat om grensoverschrijdende agressieve belastingstructuren en dat dit dus het beste op EU-niveau kan worden geadresseerd. Verder zullen alle EU-lidstaten dezelfde mate van transparantie afdwingen bij tussenpersonen waardoor de kans op ontwijking van deze rapportageverplichting aanzienlijk wordt verkleind.

c) Proportionaliteit:
Het voorstel wordt door Nederland deels positief en deels negatief beoordeeld op proportionaliteit. Positief omdat automatische uitwisseling van informatie op het gebied van belastingen ten aanzien van potentieel agressieve belastingstructuren als een relevant waarschuwingssignaal kan dienen voor de Belastingdienst. Negatief omdat de reikwijdte van dit voorstel verder gaat dan nodig is om het doel te bereiken. Op basis van het huidige voorstel moeten zowel structuren met geen of een laag risico als structuren met een hoog risico worden uitgewisseld. Verder moet er zowel informatie worden uitgewisseld over bestaande structuren als over structuren die in adviezen van tussenpersonen zijn opgenomen, maar nog niet zijn geïmplementeerd. Als gevolg van deze brede reikwijdte zullen veel structuren moeten worden uitgewisseld zonder dat op voorhand duidelijk is of de structuur is geïmplementeerd of dat er sprake is van een daadwerkelijk risico op belastingontwijking. Een beperking van de reikwijdte zou de effectiviteit en de uitvoerbaarheid van het voorstel sterk kunnen verbeteren.

Het BNC-fiche zal onderdeel uitmaken van het op 5 september 2017 geplande algemeen overleg tussen de vaste commissie voor Financiën uit de Tweede Kamer en de staatssecretaris van Financiën over het richtlijnvoorstel.

Lees ook:

 

(Bron: Fiscanet)

Gerelateerde artikelen