Eerste Kamer neemt wetsvoorstel DBA aan; VAR verdwijnt

De Eerste Kamer heeft dinsdag de Wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties (DBA) aangenomen. Dit betekent dat de Verklaring arbeidsrelatie (VAR) voor zzp'ers gaat verdwijnen.

De Senaat stemde dinsdag voor afschaffing per 1 mei met een overgangsfase van 1 jaar. De Tweede Kamer ging eerder akkoord.

Zzp’ers kunnen met een VAR bij een opdrachtgever aantonen dat die een zelfstandige inhuurt, dus dat het bedrijf geen loonheffing en premies hoeft te betalen. Staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën wilde al langere tijd af van de VAR, maar hij stuitte op verzet in de Senaat. Daarop deed hij een reeks toezeggingen. Een ruime meerderheid van VVD, PvdA, CDA, PVV, SP, 50plus en de OSF stemde vandaag in met het wetsvoorstel van Wiebes.

De VAR wordt vervangen door modelovereenkomsten. Die moeten zzp’ers en bedrijven meer duidelijkheid en zekerheid geven. Bij een VAR kunnen mensen op papier werken als zzp´er terwijl ze in de praktijk eigenlijk gewoon in dienst zijn (‘schijnzelfstandig’). Dat is lastig te controleren voor de Belastingdienst en financiële gevolgen zijn altijd voor de zzp’er.

De motie Rinnooy Kan (D66) c.s. om de behandeling van het wetsvoorstel aan te houden totdat er een alternatief is voor de voorgestelde afschaffing van de VAR-verklaring, is door de Eerste Kamer verworpen.

 

Update Loonheffing en Werkkostenregeling in één dag
Bent u op zoek naar tips en actualiteiten op het gebied van loonheffingen en werkkostenregeling? Volg dan de eendaagse cursus Actualiteiten Loonheffing & Werkkostenregeling. Ontvang talloze tips en voorkom direct onnodige risico’s en torenhoge naheffingen. Meld u nu aan.

Gerelateerde artikelen