Eerste Kamer neemt Wet aanvullende regels uitwisseling landenrapporten aan

De Eerste Kamer heeft vandaag het wetsvoorstel ‘Wet aanvullende regels uitwisseling landenrapporten’ aangenomen.

Dit wetsvoorstel voorziet in enkele additionele aanpassingen van de Wet op de internationale bijstandsverlening bij de heffing van belastingen (WIB) en de Wet op de vennootschapsbelasting 1969 (Wet Vpb 1969) ter implementatie van richtlijn (EU) 2016/881 waarin voor de EU de verplichting tot het opstellen van een landenrapport en de automatische uitwisseling van de landenrapporten tussen de EU-lidstaten is opgenomen. Dit ter aanvulling op de eerdere wetgeving ter implementatie van de standaard van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO). 

De aanpak van belastingontwijking en agressieve fiscale planning staat hoog op de internationale agenda. Op 5 oktober 2015 presenteerde de OESO in dit kader de definitieve actierapporten van het project Base Erosion and Profit Shifting (BEPS-project). 

Het rapport betreffende actiepunt 13 van het BEPS-project gaat over de zogeheten ‘transfer pricing documentation and country-by-country reporting’ en voorziet in een gestandaardiseerde documentatieverplichting voor multinationale groepen in de vorm van een landenrapport, een groepsdossier en een lokaal dossier. Ook roept het rapport op tot een automatische internationale uitwisseling van de landenrapporten tussen de fiscale autoriteiten.

Op 1 januari 2016 is de Nederlandse wetgeving ter implementatie van deze OESO-standaard in werking getreden (Overige fiscale maatregelen 2016.) Ook binnen de Europese Unie is het belang hiervan in de strijd tegen belastingontwijking door grondslaguitholling en winstverschuiving onderkend.

Gerelateerde artikelen