Eén op drie ondernemers niet bewust van afschaffing pensioen in eigen beheer

Per 1 april van dit jaar is het pensioen in eigen beheer afgeschaft; uiterlijk 30 juni moeten directeur-grootaandeelhouders (dga’s) een beslissing hebben genomen over de bestemming van het opgebouwde pensioenvermogen. Uit onderzoek van MKB Belangen blijkt echter dat ruim een derde van de betrokken ondernemers niet eens op de hoogte is van de nieuwe situatie.

82 procent van de deelnemers aan het onderzoek heeft een pensioenvoorziening in eigen beheer opgebouwd. De overgrote meerderheid wordt dus getroffen door deze maatregel, waarvan slechts 15 procent zegt achter de afschaffing te staan. “Wij hebben ruim 25.000 ondernemers in onze achterban die hiermee te maken hebben,” aldus Adrienne van Veen, directeur van MKB Belangen. “Onze enquête heeft enorm veel losgemaakt. Voor 35 procent was ons onderzoek een wake-up call. Er komt een stroom vragen los over wat dit betekent en wat de opties zijn. Dat kan toch niet de bedoeling zijn.”
 
De Eerste Kamer heeft op 7 maart 2017 het voorstel Wet uitfasering pensioen in eigen beheer en overige fiscale pensioenmaatregelen aangenomen. Bij pensioenopbouw in eigen beheer vormt de dga een voorziening op zijn balans van waaruit de BV later zijn pensioen uitkeert. De mogelijkheid van opbouw van een pensioen in eigen beheer is per 1 april afgeschaft, gecombineerd met een tijdelijke maatregel die voorziet in de mogelijkheid van een fiscaal gefaciliteerde afkoop van het reeds opgebouwde pensioen in eigen beheer.

Externe adviseur
 
De gemiddelde ondernemer is erg afhankelijk van de boekhouder of accountant voor deze materie. Liefst 64 procent geeft aan het erg ingewikkeld te vinden. Van de ondervraagden die wél op de hoogte zijn van de nieuwe situatie is 24 procent van plan het pensioen af te kopen en het geld in privé te houden, 17 procent gaat het omzetten naar een andere oudedagsvoorziening, 15 procent gaat het alleen premievrij maken en 11 procent wil het afkopen en vervolgens uitlenen aan de BV als werkkapitaal. 10 procent wil het overhevelen naar een lijfrente. Adrienne van Veen: “Je ziet duidelijk dat er een goed geïnformeerde groep is, die in de meeste gevallen ook al een beslissing genomen heeft. Aan de andere kant is er een groep van 35 procent die er nog helemaal niet over heeft nagedacht. Juist van deze groep zie je dat 67 procent, dus ruim twee derde, geen externe adviseur heeft op dit gebied.”

‘Voorlichting schiet te kort’
 
Uit het onderzoek van MKB Belangen blijkt dat de pensioenvoorziening erg belangrijk is voor ondernemers, maar dat er een grote diversiteit aan kennisniveau bestaat. De voorlichting vanuit de overheid, maar ook vanuit de hoek van accountants, boekhouders en belastingadviseurs, is tekortgeschoten. De deadline van 30 juni lijkt nu voor een zeer aanzienlijke groep dga’s te snel te komen. “Wij maken ons erge zorgen over de gevolgen hiervan voor de ondernemers. Wij stellen dan ook voor dat er een uitstel komt zodat ondernemers een weloverwogen beslissing kunnen nemen over de bestemming van het reeds opgebouwde pensioen in eigen beheer,” aldus Van Veen.

Gerelateerde artikelen