Een op de acht zzp’ers stopt met het ondernemerschap

Twaalf procent van de zzp’ers overweegt te stoppen met hun onderneming door de coronamaatregelen. Vier op de tien zelfstandigen worstelen met teruglopende inkomsten door deze maatregelen. Vijftien procent van de zelfstandig ondernemers moet zelfs genoegen nemen met een inkomen minder dan het sociaal minimum van 1.078 euro per maand. 

Dit blijkt uit onderzoek van Knab onder 2.500 zzp’ers. Voor omscholing, zoals de overheid suggereert, voelen verreweg de meeste niets. De animo om in loondienst te gaan is groter dan de animo voor scholing. Vooral in de horeca (38%), persoonlijke dienstverlening (26%) en culturele sector (25%) overwegen veel zzp’ers in loondienst te gaan. 

Van de zzp'ers met een inkomen onder het sociaal minimum, geeft twaalf procent aan in aanmerking te komen voor de versoepelde bijstandsregeling voor zelfstandigen (Bbz). Knab denkt dat dit percentage hoger ligt, aangezien bijna de helft van de ondervraagden deze regeling niet kent. 

Gemiddeld verdient 42 procent van de zzp'ers minder door de coronamaatregelen. In de horeca ligt dit percentage veel hoger (85%), gevolgd door de cultuursector (79%) en persoonlijke dienstverleners zoals kappers (59%). Zzp'ers in de bouw komen er relatief gezien het beste vanaf. Van hen geeft 26% aan minder te verdienen door de maatregelen.

Alle resultaten uit het onderzoek zijn te lezen op: https://bieb.knab.nl/ondernemen/veel-zzpers-overwegen-te-stoppen-door-coronamaatregelen

 

Gerelateerde artikelen