Een gedeeltelijke verkoop als perfecte oplossing

Bij een overname, participatie of verkoop kan een hoop mis gaan. Hoe pak je dit succesvol aan als accountant?

Deze bijdrage is tot stand gekomen in samenwerking met ’t AccountantHuis

Soms komen ondernemers op een punt dat ze denken, wat willen we nou precies? Gaan we op dezelfde weg verder, want het gaat eigenlijk hartstikke goed? Of verkopen we de tent, stellen we ons opgebouwde vermogen veilig en kijken we wat er op ons pad komt? Met andere woorden: gaan we uitbreiden of verkopen? 

Aan het woord is Roel van Elk van het gelijknamige bedrijf elk@, met vestigingen in Wijchen en Gemert; specialist in het verbeteren en duurzaam in stand houden van bestaand vastgoed voor professionele opdrachtgevers, van omvangrijke renovaties tot dagelijks onderhoud.

Roel: ”Om te beginnen laat je je adviseren door je accountant bij de keuze voor een specialist op het gebied van DGA advies en planning, bedrijfsstrategie en overnames. Je formuleert uitgangspunten waaraan een dergelijke specialist moet voldoen. Natuurlijk moet hij verstand van zaken hebben, maar je moet er ook een klik mee hebben en hij of zij moet zeker ook geen, oneerbiedig gezegd, snelle gladjakker zijn. Maar wel iemand die ons de verschillende scenario’s of de verschillende opties kan uitleggen en ons kan voorrekenen wat de consequenties zijn van bepaalde keuzes voor zowel zakelijk als privé. Tenslotte is de wereld van overname, participatie of verkoop voor ons geen dagelijks werk. Bovendien gaat het natuurlijk niet alleen maar over geld, maar vooral ook over onze wensen en ambities. En wij beseften al snel dat consolideren niet bij ons paste. Wij wilden het liefst verder groeien, bouwen aan onze onderneming en onze ideeën over innovaties in de markt verder uitbreiden. Maar groei betekent investeren. En daarvoor was verkoop van een deel van onze aandelen aan een participatiemaatschappij dé oplossing. Maar wel een participatiemaatschappij waarbij je zelf ondernemer blijft, terwijl je tegelijkertijd een deel van je vermogen veilig stelt. Een perfecte optie voor ons, want het plezier in ondernemen is voor ons het allerbelangrijkst”.

Waardevolle partner
“Voor ons was het belangrijk een partner te vinden die hetzelfde belang had als wij, namelijk het belang van elk®. Wij wilden niet in een situatie komen waarbij we moesten denken: als we ‘zus’ beslissen, is dat het beste voor elk®, maar als we ‘zo’ beslissen, is dat het beste voor onze partner. Eén gezamenlijk belang dus. Daarom hebben we ook met ondersteuning van onze adviseurs/specialisten oriënterende gesprekken gevoerd met enkele geselecteerde partijen. Daar kwam een partij uit waarbij we al heel snel in de gesprekken het goede gevoel bij hadden. Hun ideeën over participeren en groei middels een buy and build-strategie paste volledig bij onze denkwijze. Ik denk ook dat als je partners wilt worden, je dat partnerschap niet door keiharde onderhandelingen moet bereiken. Als je samen verder wilt, moet je ervoor zorgen dat je er ook samen beter van wordt. En dat is nu het geval. We hebben een partner gevonden die, behalve over een zak geld, ook over de nodige technische kennis op het gebied van overnames beschikt. Samen willen we door het plegen van acquisities elk® verder laten groeien in omzet, rendement en in financiële stabiliteit. Zodat ook onze stakeholders – opdrachtgevers, medewerkers en leveranciers – te maken hebben met een nog krachtigere partner. Met onze participatiemaatschappij kunnen we sparren over ingewikkelde vraagstukken en over het te volgen beleid; zij geven ons het vertrouwen en de ruimte om te ondernemen.”

De kracht zit hem in de verschillen
“Onze adviseurs/specialisten waren degene die tijdens het hele proces de grote lijnen bewaakte. Ze controleerden ook alle stukken tot achter de komma. Betrouwbaarheid en kennis van zaken zijn voor ons leidend geweest voor de keuze voor onze adviseurs. Je moet hen kunnen vertrouwen dat zij voor jouw organisatie het beste eruit halen. En dat betekent ook dat de beloning voor hunm niet afhankelijk moet zijn van het resultaat. Want hoe je het ook wendt of keert, adviseurs zijn en blijven ook mensen. We hebben dus betaald voor de inspanning. Niet meer en niet minder.”

Over de toekomst
“Wij zien onze toekomst zonnig in. Samen met onze partner/participatiemaatschappij zorgen we ervoor dat elk® op een gezonde manier verder blijft groeien en klaar is voor de toekomst. Ook de samenwerking met onze adviseurs blijft vanzelfsprekend bestaan. Zij zijn inmiddels een vast onderdeel van ons overnameteam. We zijn zo op elkaar ingespeeld, dat dat heel goed werkt. Terugkijkend op het hele traject was het wel intensiever dan ik had verwacht. Ik handel nogal snel en dacht vaak: waarom moet het allemaal zo moeilijk en uitgebreid? Maak het gewoon in orde!, maar ik heb geleerd dat het erbij hoort. Uiteindelijk heeft het ons een mooie transactie met betere afspraken opgeleverd, maar ik laat dat soort geneuzel voortaan met liefde aan de heren adviseurs over.’

Ron van Bergen (links) en Carlo Smolders zijn corporate finance adviseurs bij Jonker Advies, één van de leden van het Vaktechnisch DienstenCentrum van ’t AccountantHuis. Klik hier voor Jonker Advies

Gerelateerde artikelen