Econoom Jaap Koelewijn overleden (1951 – 2024)

Overleden financieel econoom, columnist en commentator was 'vriendelijke luis in de pels'

Financieel econoom Jacob ‘Jaap’ Koelewijn is overleden. Dat schrijft het FD op basis van bevestiging van zijn familie op social media. Koelewijn was al geruime tijd ziek.

Jaap Koelewijn werd geboren op 11 mei 1956 in Amsterdam. Hij ontwikkelde zich na zijn studie tot een prominent Nederlandse financieel adviseur, commentator hoogleraar. Zijn carrière kenmerkte zich door een diepgaande betrokkenheid bij de financiële sector en een kritische blik op de industrie.

Koelewijn’s academische reis begon aan de Vrije Universiteit Amsterdam, waar hij economische wetenschappen studeerde. Na zijn afstuderen in 1983 bleef hij verbonden aan de universiteit als onderzoeker en later als universitair docent. In 1992 rondde hij zijn promotie af, wat zijn academische expertise verder versterkte. Koelewijn’s professionele pad leidde hem door verschillende posities in de financiële wereld. Hij werkte van 1992 tot 1996 als senior financieel analist bij Pierson, Heldring en Pierson / MeesPierson NV in Amsterdam waarna hij in 1996 overstapte naar Robeco’s onderzoeksbureau IRIS in Rotterdam. Van 2001 tot 2003 bekleedde hij de functie van hoofd research bij de Autoriteit Financiële Markten in Amsterdam. In de financiele crisis was hij regelmatig te gast in media voor analyses en commentaar. In 2007 werd hij benoemd tot hoogleraar Corporate Finance aan de Nyenrode Business Universiteit.

Koelewijn stond bekend om zijn werk op het gebied van gedragseconomie en zijn kritische standpunten over de financiële sector. Hij was een veelgevraagd spreker en adviseur, die ook trainingen gaf aan professionals en advies verstrekte aan grote accountantskantoren en financiële instellingen.Voor de website CFO.nl publiceerde hij columns.

In 2020 raakte Koelewijn in opspraak vanwege zijn banden met twee personen die verdacht werden van fraude. Dit leidde tot de opschorting van zijn contract met Nyenrode Business Universiteit, waardoor hij de titel van hoogleraar niet langer mocht dragen. Ondanks deze tegenslag bleef Koelewijn actief in de financiële wereld. Hij was directeur van Financieel Denkwerk, een adviesbureau dat hij in 2000 had opgericht.

Jaap Koelewijn overleed op 68-jarige leeftijd.