Economisch herstel verandert in dreiging van stagflatie

De Oekraïneoorlog torpedeert het nakend herstel van na de coronacrisis.

Het conflict tussen Rusland en Oekraïne zaait onrust gezaaid op de financiële markten. De onzekerheid over het herstel van de wereldeconomie is drastisch vergroot. De wereld is veranderd en de risico's ook.

Dat constateert de innternationale handelskredietverzekeraar Coface. Zij wijst erop dat hogere grondstoffenprijzen de dreiging van een langdurige hoge inflatie versterken, waardoor het risico van stagflatie en sociale onrust toeneemt. 

Terwijl de hoge grondstoffenprijzen een van de risico's waren die al als potentieel ontwrichtend voor het herstel gelden, vergroot de escalatie van het conflict de kans op langdurig hoge grondstoffenprijzen. Dit vergroot op zijn beurt de dreiging van een langdurige hoge inflatie, waardoor het risico van stagflatie en sociale onrust in zowel ontwikkelde als opkomende landen toeneemt.

Rusland is 's werelds derde olieproducent, de tweede aardgasproducent en behoort tot de top 5 van producenten van staal, nikkel en aluminium. Het is ook de grootste exporteur van tarwe ter wereld (bijna 20% van de wereldhandel). Oekraïne is van zijn kant een belangrijke producent van maïs (6e), tarwe (7e), zonnebloemen (1e), en behoort tot de top tien van suikerbieten-, gerst-, soja- en koolzaadproducenten.

Vooral de automobiel-, de transport- en de chemiesector zullen er waarschijnlijk meer onder te lijden hebben. Voor de Russische economie voorziet Coface een diepe recessie van 7,5 procent in 2022. De risicobeoordeling van Rusland heeft zij verlaagd naar D (zeer hoog).

De Europese economieën moeten volgens Coface vrezen voor minstens anderhalf procentpunt inlatie, terwijl de bbp-groei met 1 procentpunt kan dalen. De verdere stijging van de energieprijzen zal de inflatie en dus de consumptie in Nederland harder treffen dan het Europese gemiddelde. Dit zou dan ook een sterker effect hebben op de economische groei hier.

 

 

Gerelateerde artikelen