Economie gekrompen. Op weg naar nieuwe recessie?
De Nederlandse economie is in het eerste kwartaal van dit jaar onverwacht gekrompen. Volgens een voorlopige raming van het Centraal Bureau voor de Statistiek ging het om een krimp van 0,1 procent vergeleken met het voorgaande kwartaal, waarin de economie nog uit een recessie kwam.
- Er was gerekend op een lichte groei in het eerste kwartaal
- Economische tegenvallers komen door een lagere export en een krimp in de industrie
- Er zijn tekenen van naderend herstel
- Het aantal orders in de industrie zit inmiddels in de lift
Economen hadden in doorsnee juist op een beperkte groei gerekend voor de eerste drie maanden van dit jaar. Het CBS stelt dat de neergang komt door de daling van de export en het krimpen van de industrie. Ook daalden de bouwinvesteringen en was er een negatieve bijdrage van de verandering in voorraden.
De bestedingen van de overheid en huishoudens stegen wel. Zo gaven huishoudens meer uit aan kleding, schoenen en vliegvakanties, aldus het statistiekbureau. Daarnaast werd meer geïnvesteerd in vervoersmiddelen en machines.
Zwakke handel, lage investeringen
In vergelijking met het eerste kwartaal van 2023 was sprake van een economische krimp met 0,7 procent. Dat kwam vooral door de zwakke handel en lagere investeringen. Het CBS stelde verder ook de groei van de economie in het vierde kwartaal van vorig jaar neerwaarts bij, van 0,4 naar 0,3 procent op kwartaalbasis.
(tekst loopt door onder het blok)
Uit de toon in Europa
Nederland valt met de krimp uit de toon met andere Europese landen. Zo groeide de economie van de Europese Unie in het eerste kwartaal met 0,3 procent. Voor Duitsland, de belangrijkste handelspartner van Nederland en de grootste economie van Europa, ging het om een plus van 0,2 procent, net als voor Frankrijk. De Britse economie ging met 0,6 procent vooruit.
Beterschap in april
Er zijn echter tekenen dat de economie weer aan het groeien is. Volgens de Nederlandse Vereniging van Inkoopmanagers (Nevi) namen in april zowel de productie, het aantal nieuwe orders als de werkgelegenheid toe. De stijging van het aantal nieuwe orders dat bij Nederlandse productiebedrijven werd geplaatst, was de grootste in twee jaar.