‘Economie Europa staat voor krimp van 2 procent dit jaar’
De onderzoekers van het toonaangevende ratingbureau wijzen onder meer op de sterk oplopende kosten om de coronacrisis het hoofd te bieden. Begin maart hield S&P Global nog rekening met een groei van de economie in de eurozone met 0,5 procent.
Verschillende landen kwamen recentelijk met noodmaatregelen om de verspreiding van het virus het hoofd te bieden. In verschillende landen geldt een lockdown, waarbij mensen is opgeroepen thuis te blijven en de deuren van niet-noodzakelijke winkels gesloten zijn. In Nederland zijn onder meer scholen en horeca dicht. Ook geldt een samenscholingsverbod. Verschillende winkelketens gooiden op eigen initiatief de deuren al dicht.
Ook reisorganisaties en luchtvaartbedrijven hebben het zwaar. Alleen al KLM schrapte 90 procent van zijn geplande vluchten. Er zijn verschillende Europese luchtvaartbedrijven die helemaal geen vluchten meer uitvoeren. Reisorganisaties als TUI en Sunweb zetten voorlopig een streep door alle vakantiereizen.
S&P Global wijst erop dat de kosten om de virusuitbraak te beteugelen hard oplopen. Nog altijd wordt door deskundigen verwacht dat de weg naar herstel in de tweede jaarhelft ingezet zal worden. Maar anders dan bij de eerdere prognose houden de kenners er rekening mee dat daadwerkelijk herstel langer op zich zal laten wachten.
De omvang van en het soort beleidsmaatregelen dat landen nu nemen, is volgens S&P Global van cruciaal belang om later permanente economische schade te voorkomen.
Momenteel doen verschillende prognoses de ronde. De impact van het virus op de economieën lopen daarin sterk uiteen. Zo voorzien analisten van Goldman Sachs in hun zogenoemde Top of Mind-prognose een krimp van de Europese economie van wel 9 procent dit jaar.
In het tweede kwartaal van 2020 zal volgens de Amerikanen sprake zijn van een economische teruggang op kwartaalbasis van 11 procent. In landen als Spanje en Italië, die vooralsnog het hardst getroffen worden door het virus, voorzien de kenners begrotingstekorten tot 10 procent. Grote economieën als Frankrijk en Duitsland zullen daarbij tijdelijk strikte regels omtrent begrotingsdiscipline niet nakomen.