ECB start stoplichtbeleid: rente kan sneller dalen of stijgen

De rente wordt voor de tweede keer dit jaar verlaagd met een kwart punt.

Het pad van de Europese Centrale Bank (ECB) bij het verlagen van de rente ligt niet vast en rentebeslissingen blijven afhankelijk van de beschikbare economische data. Dat heeft president Christine Lagarde gezegd in een toelichting op het besluit van de centrale bank in Frankfurt om voor de tweede keer dit jaar de rente te verlagen.

Lagarde zei dat het besluit om het belangrijkste tarief in de eurozone opnieuw met een kwart procentpunt te verlagen unaniem is genomen door de beleidsmakers van de ECB. De centrale bank zal per vergadering besluiten of de rente verder verlaagd wordt, aldus de Française.

Lagarde verklaarde verder dat de inflatie in het eurogebied op koers ligt om in de loop van volgend jaar te dalen naar de doelstelling van 2 procent. Voor dit jaar voorziet de ECB een gemiddelde inflatie van 2,5 procent.

(tekst loopt door onder het blok)

Als toonaangevende bron voor accountantnieuws, strategieën en inzichten in finance en accountancy, helpt accountantweek.nl accountants, controllers en hoger financieel management om voorop te blijven lopen. Schrijf u daarom nu in voor de heldere, korte en makkelijk leesbare nieuwsbrief van Accountantweek voor een overzicht van al het relevante nieuws, alle unieke en inspirerende (netwerk)evenementen en belangrijkste meningen of volg ons op Linkedin.

De ECB kwam ook met nieuwe groeivoorspellingen voor de economie van de eurozone. Daarbij wordt voor dit jaar nu op een groei van 0,8 procent gerekend. In juni werd nog gerekend op 0,9 procent. Dat heeft volgens de ECB te maken met een zwakkere bijdrage van de binnenlandse vraag in de rest van dit jaar. Voor volgend jaar wordt een plus van 1,3 procent voorspeld en voor 2026 een groei van 1,5 procent, wat ook iets lager is dan eerder gedacht. (ANP)

De volgende rentevergadering van de ECB vindt plaats op 17 oktober. Dan wordt vergaderd in de Sloveense hoofdstad Ljubljana. Ook in december is er dan weer een beleidsvergadering. Op de financiële markten wordt gehoopt dat de ECB dan later dit jaar de rente verder omlaag zal brengen. In juni kwam de ECB nog met de eerste renteverlaging sinds 2019, maar in juli werd een pauze genomen.

De rente zou wel eens hoog kunnen blijven tot 2025

Gerelateerde artikelen