Dynamisch monitoren in strijd tegen oninbare vorderingen Belastingdienst

Dynamisch monitoren moet eraan bijdragen dat minder terugvorderingen van toeslagen door de Belastingdienst oninbaar worden. Dat meldt staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën in antwoord op Kamervragen.

De vragen waren gesteld naar aanleiding van een artikel over een beslissing op een WOB-verzoek waarin werd gevraagd openbaar te maken welke bedragen aan toeslagen zijn uitbetaald en welke bedragen door toeslagontvangers moeten worden terugbetaald.

De staatssecretaris geeft in zijn antwoorden aan dat met terugvordering een groot deel van de te veel uitgekeerde toeslagen kan worden teruggehaald. Het restant van het bedrag dat als oninbaar overblijft, is niet gerelateerd aan fraude, maar is het gevolg van faillissementen, wettelijke schuldsaneringen, overlijden of omdat de vordering om andere redenen niet meer te verhalen is. Gerelateerd aan het totaal over de jaren 2005 tot en met 2016 uitgekeerde toeslagen (€ 122 miljard), is het percentage oninbaar beperkt (0,48%).

Dit betekent volgens de staatssecretaris overigens niet dat er geen verdere maatregelen worden genomen om dit bedrag verder omlaag te krijgen. Sinds vorig jaar wordt door de Belastingdienst gebruik gemaakt van dynamisch monitoren van nog openstaande vorderingen. Dit houdt in dat wordt nagegaan of burgers op een later moment terugvorderingen alsnog kunnen voldoen. Dynamisch monitoren moet eraan bijdragen dat minder terugvorderingen oninbaar worden.

(Bron: Fiscanet)

Gerelateerde artikelen