Duurzaamheidsclaims aanpassen na ACM-klacht. En de accountant?

Accountant en communicatie over verduurzaming

DHL en PostNL passen hun duurzaamheidsclaims aan na actie van de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Dit kan financiële gevolgen hebben voor deze Nederlandse bedrijven. De ACM deed onderzoek naar de claims van de drie grootste pakketbezorgers van Nederland. DHL en PostNL stoppen met claims die suggereren dat pakketverzending geen negatieve milieu-impact heeft. DPD had al eerder claims aangepast. Dat meldt het ANP.

• logistiek dienstverleners passen duurzaamheidsclaims aan na ACM-onderzoek
• Pakketbezorgers moeten investeren in daadwerkelijke duurzame oplossingen
• Consumenten krijgen accuratere informatie over milieu-impact pakketbezorging

Het onderzoek begon vorig jaar omdat de pakketbezorging veel groene claims maakt, terwijl de sector nog vervuilend is. Na gesprekken met de ACM hebben DHL en PostNL toegezegd hun claims aan te passen of te verwijderen. [Artikel gaat verder na de volgende alinea]

Bent u accountant of heeft u te maken met accountancy en wilt u reageren op dit artikel of heeft u een visie op dossiers, issues en (praktische) zaken die voor de sector relevant zijn, stuur dan een reactie naar redactie@sijthoffmedia.nl voor een mogelijke publicatie, blog, analyse of een interviewgesprek.

Concrete aanpassingen in duurzaamheidsclaims

PostNL heeft de claim ‘Je pakket wordt duurzaam bezorgd’ veranderd in ‘Het laatste stuk tot aan je voordeur rijden we steeds vaker elektrisch of op biobrandstof’. DHL verwijdert claims als ‘GoGreen’ en ‘Natuurlijk onderweg’. Medio volgend jaar zijn alle betreffende groene claims verwijderd, ook op bezorgbusjes.

ACM benadrukt belang van eerlijke communicatie

Edwin van Houten, directeur Consumenten van de ACM, benadrukt het belang van eerlijke communicatie over duurzaamheid. Hij stelt dat alleen specifieke claims gebaseerd op echte duurzaamheidsinspanningen consumenten helpen bij het maken van goede keuzes.

Toename in online aankopen en pakketbezorging

De online aankopen en pakketbezorging nemen enorm toe. In 2022 werden er 611 miljoen pakketten verstuurd in Nederland, ondanks een daling van 6% ten opzichte van 2021. Deze toename heeft een grote impact op het milieu, wat de noodzaak voor accurate duurzaamheidsclaims onderstreept. [Artikel gaat verder na de volgende alinea]

Vermoedt u dat dit artikel interessant is voor anderen binnen uw organisatie of netwerk, wijs anderen hier dan op door dit bericht te delen via uw whatsapp, email, Linkedin of Twitter (bovenaan dit artikel).

Internationale ontwikkelingen in duurzame bezorging

Internationaal zien we vergelijkbare ontwikkelingen. In het Verenigd Koninkrijk heeft Royal Mail bijvoorbeeld geïnvesteerd in elektrische bezorgvoertuigen om hun CO2-uitstoot te verminderen. In Duitsland heeft DHL Group aangekondigd €7 miljard te investeren in klimaatneutrale logistiek tot 2030.

Toekomst van duurzame pakketbezorging

De pakketbezorgsector staat voor grote uitdagingen op het gebied van duurzaamheid. Bedrijven moeten innoveren en investeren in schonere technologieën om hun milieu-impact te verminderen. Tegelijkertijd moeten ze transparant communiceren over hun inspanningen en resultaten.

Financiele implicaties voor de sector

De noodzaak om te investeren in duurzame oplossingen en de aanpassing van marketingstrategieën kunnen op korte termijn financiële uitdagingen vormen voor pakketbezorgers. Op lange termijn kan dit echter leiden tot efficiëntere en duurzamere bedrijfsmodellen.

Rol accountant

Accountants spelen in sommige gevallen een rol bij het verifiëren en rapporteren van duurzaamheidsinformatie van bedrijven. Accountants hebben de taak om de financiële en niet-financiële informatie van bedrijven te controleren, waaronder duurzaamheidsrapportages. Ze moeten zorgen dat de gerapporteerde gegevens betrouwbaar en nauwkeurig zijn. Bij duurzaamheidsclaims zoals die van pakketbezorgers, kunnen accountants:

– De onderbouwing van claims controleren
– Nagaan of er meetbare doelstellingen zijn
– Beoordelen of de rapportage voldoet aan relevante standaarden

Adviserende rol

Daarnaast vragen steeds meer klanten de visie van de accountants op de opzet en inrichting van IT-systemen die duurzaamheid moeten registreren en rapporteren, de identificatie van prestatie-indicatoren en bij de verbetering van transparantie en betrouwbaarheid van claims.

Toenemend belang van duurzaamheidsverslaggeving

Met de groeiende focus op duurzaamheid en de aanscherping van regelgeving, wordt de rol van accountants bij het valideren van duurzaamheidsinformatie steeds belangrijker. Accountants moeten kunnen samenwerken met toezichthouders zoals de ACM om richtlijnen te ontwikkelen voor het rapporteren en verifiëren van duurzaamheidsclaims in specifieke sectoren. [Artikel gaat verder na de volgende alinea]

Als toonaangevende bron voor accountantnieuws, strategieën en inzichten in finance en accountancy, helpt accountantweek.nl accountants, controllers en hoger financieel management om voorop te blijven lopen. Schrijf u daarom nu in voor de heldere, korte en makkelijk leesbare nieuwsbrief van Accountantweek voor een overzicht van al het relevante nieuws, alle unieke en inspirerende (netwerk)evenementen en belangrijkste meningen of volg ons op Linkedin.

Gerelateerde artikelen