Dutch FinTech Awards: Bastiaan Burgwal levert met Sparkholder real-time financial analytics van MKB-bedrijven

Het MKB kampt al een tijdje met het probleem dat banken erg terughoudend optreden als het gaat om kredietverstrekking. Hierdoor zijn MKB'ers genoodzaakt om bijvoorbeeld kapitaal binnen te halen via externe investeerders. Deze investeerders hebben alleen nauwelijks inzicht in hoe het de MKB'ers financieel gezien vergaat. De Amsterdamse start-up Sparkholder heeft hiervoor een oplossing ontwikkeld: een informatiesysteem waarmee MKB-bedrijven net zo inzichtelijk worden als beursgenoteerde bedrijven.
Sparkholder is opgericht in 2013 met als doel met completere investeringsinformatie bruggen te slaan tussen MKB’ers en hun stakeholders. De terughoudendheid van investeerders is namelijk niet te wijten aan een tekort aan geld, maar aan een tekort aan inzicht in de financiële feiten van het MKB, zo blijkt uit onderzoek van McKinsey. Sparkholder heeft hiervoor een platform ontwikkeld waarop investeerders actuelere en completere investeringsinformatie kunnen vergaren. Met dit platform kunnen zij precies zien wat er gebeurt met de bedrijven waarin ze geïnvesteerd hebben. Hiernaast levert Sparkholder creditscoring aan crowdfunding-platforms.
De informatie uit het portfolio van Sparkholder is direct gekoppeld aan de boekhoudpakketten van ondernemers. Door middel van API’s geven deze ondernemers Sparkholder toegang tot alle informatie die voor investeerders relevant is. Volgens Bastiaan Burgwal, Chief Product Officer van Sparkholder, heeft het platform van Sparkholder hiermee een oplossing voor een probleem waar veel investeerders tegenaan lopen.
 
Welk probleem lost jullie product op?
Burgwal: “Investeerders hebben doorgaans te weinig inzicht in de financiële feiten van het MKB-bedrijf waarin hun geld zit. De informatie die beschikbaar is moet gewonnen worden uit ingewikkelde Excelbestanden en is vaak te laat, incompleet of onjuist. Dit maakt het er voor externe investeerders niet aantrekkelijker op om te investeren in het MKB. 
__________________________________________________________________________
De Dutch FinTech Awards 2015 is hét platform voor toonaangevende FinTech-bedrijven. Duizenden banen in de bankwereld verdwijnen binnen enkele jaren door talloze ‘FinTech- startups’. Innovatieve bedrijven staan te popelen om talloze gefrustreerde klanten van financiële instellingen van dienst te zijn. Wereldwijd wordt er meer en meer geïnvesteerd in techbedrijven die de gevestigde orde graag omver willen werpen. Neem deel. Word lid van de FinTech Community, bezoek de FinTech Events, meld u aan voor de Dutch Fintech Awards 2015
__________________________________________________________________________

Met Sparkholder bieden wij onze klanten een portfolio van alle informatie die zij nodig hebben om zorgeloos te kunnen volgen, analyseren en investeren. Ons platform is volledig geautomatiseerd waardoor deze informatie meteen voorhanden is zodra zij inloggen op ons platform. Hiermee komen we niet alleen tegemoet aan investeerders, maar ook aan het MKB. 
 
 
Het MKB komt de laatste tijd maar moeilijk aan funding voor de financiering van haar groeiplannen. Dit komt mede doordat er betrekkelijk weinig informatie van deze bedrijven bekend is bij investeerders en financiers. Met transparante informatie wordt er een brug geslagen tussen ondernemers en investeerders die de handel op gang brengt. Gebrek aan inzicht is namelijk een groter probleem dan gebrek aan geld.”
 
Hoe maken jullie het concept tot een succes?
“De adoptie van een nieuw concept kent verschillende fasen. Met Sparkholder proberen we op dit moment zoveel mogelijk empathie te winnen onder onze doelgroep. Dit doen wij door samen te werken met veel gerenommeerde partijen als banken, adviseurs, overheid, ondernemers en investeerders. Al deze partijen hebben meegedacht tijdens de ontwikkeling van Sparkholder. De empathie die dit opleverde heeft van deze partijen klanten gemaakt. Hiermee hebben we een aantal grote namen aan ons weten te binden, en kleinere partijen zullen hierdoor volgen. 
Daarnaast hebben we het platform van Sparkholder tijdens de testfase gratis aangeboden om zoveel mogelijk feedback te kunnen genereren. Naast het feit dat deze feedback bijdraagt aan het succes van Sparkholder, hebben veel prospects de gemakken van ons platform kunnen ervaren. Omdat deze feedback veel waard is voor de productverbetering, kunnen partijen ook nu nog ons product gratis proberen in ruil voor hun mening.”
Wat is jullie verdienmodel?
“Ons platform is feitelijk gratis, maar voor een vast laag bedrag per maand bieden we aanvullende functionaliteiten. Denk hierbij aan automatische koppelingen met boekhoudpakketten als Exact Online of Twinfield, of andere pakketten die gebruikt worden. Dit maakt het product volledig geautomatiseerd en real-time. Onze gebruikers hebben hiervoor toegang tot een vast pakket aan informatie. Dit zouden we kunnen uitbreiden met luxere pakketten, maar op dit moment zijn we daar nog niet mee bezig.”
Waarom gaan jullie winnen?
“Het MKB is verreweg de grootste markt. De Nederlandse economie is voor een belangrijk deel afhankelijk van deze MKB bedrijven. Het feit dat het MKB maar moeilijk aan krediet komt, is dus een groot maatschappelijk probleem. Sparkholder levert een wezenlijke bijdrage aan de oplossing voor dit probleem, waardoor we echt een probleemgericht product in handen hebben. Daarnaast zijn wij in Nederland de enige die een dergelijk product op de markt hebben gebracht. In het buitenland zijn er een aantal soortgelijke concepten opkomend. Wij blijven echter ons eigen plan trekken en hebben onze eigen visie hoog in het vaandel.”