Dure scheiding ‘door fout rapport accountantskantoor’
Zaaknr. 18/1122
Had haar accountant haar moeten waarschuwen voor de financiële consequenties van een echtscheiding of is de klacht een schaamteloze poging tot genoegdoening? Het is aan de tuchtrechter met name om die eerste vraag te beantwoorden.
De klaagster en haar man waren onder huwelijkse voorwaarden getrouwd. In de echtscheidingsprocedure die volgde in 2013 werd hun accountantskantoor gevraagd een rapport op te stellen. Dit rapport uit november 2014 was voor de rechter reden om de huwelijkse voorwaarden in de scheiding toe te passen.
Het kantoor had de rechter op het verkeerde been gezet door een verdeling van de goederen voor te stellen, zei de klaagster. “Hij doet het voorkomen als een feit. Hij heeft onjuiste en onvolledige informatie verstrekt en trok foute conclusies'', stelde ze. Ze stelt dat er tijdens het huwelijk nooit conform die voorwaarden gehandeld is. Ze bouwden een gezamenlijk vermogen op. Op vragen van haar of ze zich zorgen moest maken over haar pensioen mocht het ooit tot een scheiding komen, zou het accountantskantoor hebben gesteld dat er geen probleem te verwachten was. En die problemen kwamen wel.
In de verdeling kwamen ook de privéschulden van haar ex terecht. Schenkingen die zij van haar ouders kreeg, werden gelijk verdeeld. Maar de schenking die haar ex van zijn ouders kreeg, kwamen alleen hem toe. In april dit jaar schreef het kantoor een toelichting. Pas toen werd haar duidelijk dat “ten nadele van mij is geadviseerd en de zorgplicht jegens mij is geschonden''. De adviezen van het kantoor waren telkens in haar nadeel.
Volgens de advocaat van het accountantskantoor past het spontaan geven van adviezen op gebied van een oudedagvoorziening niet in de werkzaamheden. Ze had daar een eigen adviseur voor. “Voor een onjuist advies over de vermogensopbouw is ze bij verweerder aan het verkeerde adres.'' Ze is zelf de huwelijkse voorwaarden in 1996 aangegaan. “De klaagster begrijpt niet dat de verdeling niet is gebaseerd op een brief van het accountantskantoor uit 2014, maar op basis van die huwelijkse voorwaarden.''
Over de huwelijkse voorwaarden heeft het kantoor niet geadviseerd. “Er is gezegd: als u daarover advies wil, moet u zich tot een deskundige richten. Zo staat het ook in de gespreksverslagen.'' Ze klaagde ook over de hoogte van de declaratie van het kantoor. Daarover is al bij de rechtbank en het gerechtshof een procedure gevoerd. “Het is niet netjes dat nu nog eens aan te kaarten.'' Bovenal is de klacht veel te laat ingediend, aldus de raadsman. De accountant die verscheen, is als AA de verantwoordelijk man binnen het kantoor. Hij vond het vervelend dat de echtscheidingsprocedure niet de uitkomst had die de klaagster wilde. “Het lijkt erop dat ze zoekt naar financiële genoegdoening.''
De uitspraak: Klacht over rapport in scheiding te laat
Auteur: Michiel Satink / Juridisch Persbureau Zwolle