Duitsland: 400 miljoen nodig voor oplappen infrastructuur

Het wegennet, de spoorwegen en de energie-infra zijn verouderd.

Duitsland heeft ongeveer 400 miljard euro aan investeringen in zijn verouderde infrastructuur nodig, zoals voor wegen, spoor en ook het energienetwerk. Dat zegt een invloedrijke econoom van de Universiteit van Freiburg in een studie. Die professor Lars Feld is een adviseur van de Duitse minister van Financiën Christian Lindner. Volgens Feld heeft de overheid te lang niks gedaan aan investeringen in modernisering van infrastructuur.

  • Wegennet: 57 miljard
  • Spoorwegen: 63 miljard
  • Energie-infra: 270 miljard

Volgens het onderzoek is de komende jaren meer dan 57 miljard euro nodig voor investeringen in het Duitse wegennet en 63 miljard euro voor de verouderde Duitse spoorwegen. Voor investeringen in energie-infrastructuur moet op een wat langere termijn 270 miljard euro worden uitgetrokken, aldus de studie. Dat geld is namelijk ook nodig om de energietransitie in goede banen te leiden.

Samenwerking

Feld stelt dat bij die investeringen moet worden samengewerkt tussen de Duitse overheid en het bedrijfsleven door bijvoorbeeld speciale fondsen op te zetten. De Duitse minister van Economische Zaken Robert Habeck kwam woensdag nog met een voorstel om een nationaal investeringsfonds op te zetten om zo de zwakke economie te helpen. Daarbij zouden bedrijven dan belastingvoordelen krijgen bij hun investeringen.

Duitsland mag de bouw van een fabriek voor halfgeleiders in Dresden steunen met 5 miljard euro. De Europese Commissie heeft geoordeeld dat de financiële hulp voldoet aan Europese regels voor staatssteun. Ook de Nederlandse chipmaker NXP en het Taiwanese concern TSMC investeren in de fabriek, die vanaf 2027 voor meerdere bedrijven halfgeleiders moet produceren.

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) roept Duitsland ook op om meer te investeren om zo de groei te stimuleren. Het IMF stelt dat de Duitse overheidsinvesteringen naar verhouding zwakker zijn dan in veel andere grote industrielanden. Naast meer investeringen vindt het fonds ook dat Duitsland meer moet doen om bureaucratische regeldruk tegen te gaan.

Het IMF verlaagde eerder deze week nog de groeiverwachting voor Duitsland. Volgens het instituut zal er dit jaar stilstand zijn voor de grootste economie van Europa. Eerder voorzag het IMF nog een kleine groei van 0,2 procent voor de Duitse economie.

Angst voor besmetting door verval Duitse industrie

Gerelateerde artikelen