‘Duitse fraude Imtech gebeurde in opdracht topman’

De jarenlange fraude bij Imtech Duitsland gebeurde in opdracht van de toenmalige topman van het installatiebedrijf, René van der Bruggen. Dat heeft de voormalige baas van het Duitse onderdeel van Imtech, Klaus Betz, eind vorig jaar gezegd in een getuigenis bij het Openbaar Ministerie in Hamburg. Dat meldde het Financieele Dagblad, dat de getuigenis van Betz bezit, woensdag.

Volgens Betz werd er tussen 2002 en 2012 op aanwijzing van het bestuur van Imtech in Nederland ‘ten minste 100 miljoen euro’ vanuit Duitsland naar Nederland overgemaakt, om de malaise bij Imtech te maskeren. Van der Bruggen zou Betz daarbij stelselmatig onder druk hebben gezet om boekhoudkundige trucs uit te halen.

Imtech deed eerder aangifte tegen het voormalige management in Duitsland en Polen vanwege de omvangrijke fraude aldaar. In een reactie aan het FD liet het bedrijf weten niet op de hoogte te zijn van de gesprekken die justitie naar aanleiding daarvan voert met Betz.

Eerder stelde Imtech al geen indicaties te hebben dat het voormalige bestuur op het hoofdkantoor in Gouda op de hoogte was van de fraude die werd gepleegd door het Duitse management.

(ANP)

Gerelateerde artikelen