Duitse ex-belastingambtenaar acht jaar in de cel

Cum-ex fraude leidde tot miljardenstrop voor de Duitse overheid.

Een voormalige hoge Duitse belastinginspecteur is dinsdag veroordeeld tot acht jaar gevangenisstraf wegens zijn rol in een langlopende fraude met dividendbelasting. Hanno Berger zou een van de breinen zijn achter een fraude over teruggave van nooit betaalde dividendbelasting. De schade voor de Duitse belastingbetaler zou uiteindelijk ruim een kwart miljard euro hebben bedragen, hoewel de schatkist aanvankelijk voor vele miljarden afgeroomd zou zijn geweest. De veroordeelde fraudeur moet ook 13,7 miljoen euro terugbetalen. Twee bankiers zijn eerder ook veroordeeld in dit belastingschandaal. 

Hanno Berger heeft een hoge functie vervuld bij de Duitse belastingdienst, waarna hij belastingadvocaat werd. Aanklagers beschuldigden hem ervan reclame te hebben gemaakt voor het frauduleuze plan bij klanten en rechtstreeks betrokken te zijn bij de frauduleuze transacties. In 2012 vluchtte Berger naar Zwitserland nadat de Duitse justitie zijn kantoor in Frankfurt binnenviel. Sinds zijn uitlevering door de Zwitsers zit hij in hechtenis.

Er zitten nog meer rechtszaken aan te komen in deze zaak, onder andere tegen twee voormalige partners van het internationale advocatenkantoor Freshfields, dat ook een vestiging heeft op de Amsterdamse Zuidas. Een van de verdachten is Ulf Johannemann, ooit hoofd van de wereldwijde belastingdienst van het kantoor. 
 

Gerelateerde artikelen