Duitse economie komt met de schrik vrij
De Duitse economie is vorig jaar met 1,9 procent gegroeid. De grootste economie van de eurozone is daarmee veerkrachtiger gebleken dan verwacht. Economen hadden vooraf gerekend op een groeicijfer van 1,8 procent. In 2021 kende de belangrijke handelspartner van Nederland nog een economische groei van 2,6 procent.
Het Duitse statistiekbureau Destatis, dat het jaarcijfer vrijdag publiceerde, zal op een later tijdstip het exacte cijfer over het vierde kwartaal bekendmaken. Wel gaf het statistiekbureau aan dat de Duitse economie in het vierde kwartaal naar verwachting is gestagneerd, na de verrassende groei van 0,4 procent in het derde kwartaal.
De problemen door de gestegen energieprijzen en de onzekerheid als gevolg van de oorlog in Oekraïne zorgden afgelopen jaar voor veel onrust in Duitsland. In de afgelopen maanden nam het pessimisme bij bedrijven en consumenten echter af en groeide de hoop dat een eventuele recessie veel minder ernstig zal zijn dan gevreesd.
Dat komt vooral doordat het risico op energietekorten in Duitsland deze winter is afgenomen door het milde weer en de volle gasopslagen. Ook heeft de Duitse overheid miljarden uitgetrokken om huishoudens en bedrijven te helpen met de stijgende energiekosten.
Er is ook goed nieuws over de inflatie in Duitsland. Die is vermoedelijk over zijn hoogtepunt heen nu de energieprijzen flink zijn gedaald. Die inschatting maakt adviseur Monika Schnitzer van de Duitse regering. Zij verwacht dat de gasprijzen blijven dalen dit jaar.
De energieprijzen daalden omdat de winter tot nu toe heel mild is. Maar niet alle experts zijn het met Schnitzer eens dat de prijzen niet meer zullen stijgen. Veel hangt daarbij af van hoe het opnieuw vullen van de voorraden in Europese landen verloopt.
Het milde winterweer draagt er ook toe bij dat de economische vooruitzichten wat beter zijn geworden, aldus Schnitzer. De voorspelling van economische experts dat de Duitse economie vorig jaar met 1,7 procent zou groeien zijn volgens haar behoorlijk accuraat. "Misschien is het nog wel wat hoger geworden." Vrijdag publiceert het Duitse statistiekbureau Destatis de groeicijfers over 2022. Gemiddeld rekenen economen op een groei van 1,8 procent.
Schnitzer denkt dat er door de afnemende inflatie geen reden meer is voor de Europese Centrale Bank (ECB) om de rente tijdens zijn volgende vergadering met meer dan 0,5 procentpunt te verhogen. Ze voegde eraan toe dat de centrale bank een moeilijke balanceeract uitvoert en proportioneel moet optreden.