Duitse accountants te klef met hun klanten
Een topman van de Duitse financiële waakhond BaFin heeft uitgehaald naar de accountants van het land. Thorsten Pötzsch, hoofd effectentoezicht van de toezichthouder, vindt dat accountants te dicht bij hun klanten staan en riep hen op tot meer "professioneel scepticisme". Dit in de nasleep van de ineenstorting van Wirecard, waarbij met name ook de accountant een rol heeft gespeeld.
Pötzsch is opvolger van Elisabeth Roegele, tot 2020 directeur effectentoezicht van BaFin. Zij stapte op naar aanleiding van het Wirecard-schandaal. De toezichthouder werd ervan beschuldig niet goed te hebben opgelet toen het betaalbedrijf de financiële wereld een rad voor de ogen draaide.
De nieuwe topman van BaFin hekelde in de Financial Times controleteams van accountantskantoren die jarenlang in dezelfde samenstelling hun klanten controleren. Auditkantoren rouleren niet. Daarnaast is er te weinig keuze tussen accountantskantoren, aldus Pötzsch. “We hebben niet genoeg accountantskantoren die grote bedrijven kunnen controleren. We hebben een oligopolie.”
In Duitsland hebben KPMG, PwC, EY en Deloitte samen een marktaandeel van 80 procent van de controlemarkt. “Een dergelijke machtsconcentratie leidt niet tot concurrentie die werkt”, aldus Pötzsch. Hij heeft zich voorgenomen om het toezicht een stuk scherper te maken. BaFin liet vorige week de spierballen zien door de geplaagde Duitse vastgoedgroep Adler publicitair op het schandblok te zetten. Adler zou de boeken over 2019 met ruim een kwart miljard te hebben opgerekt. Adler kondigde prompt juridische stappen aan tegen BaFin.
"Onze boodschap is dat bedrijven die illegale boekhoudkundige trucs gebruiken geen plaats hebben op de Duitse kapitaalmarkt", zei Pötzsch. “Het risico om gepakt te worden is nog nooit zo groot geweest als nu. Als er aanwijzingen zijn van strafrechtelijk relevant wangedrag, nemen we onmiddellijk contact op met de officieren van justitie en delen we onze inzichten."