Duidelijkere regels voor grensoverschrijdende activiteiten pensioenfondsen
De leden van het Europees Parlement gaven hun goedkeuring aan het eerder met de lidstaten en met de Europese Commissie bereikte akkoord over het wijzigingen van de richtlijn “toezicht op instellingen voor bedrijfspensioenvoorzieningen” (IORP). De richtlijn werd aangenomen met 512 stemmen voor 40 tegen, en 70 onthoudingen. Nieuw in de regels is dat pensioenuitvoerders die de portfolio naar het buitenland willen verhuizen eerst goedkeuring moeten verkrijgen van een meerderheid van de leden en begunstigden. Daarna kunnen ze een verzoek tot toestemming indienen bij de nationale toezichthouder. Alleen als die heeft ingestemd kan een toelatingsverzoek worden ingediend in een ander land.
De onderhandelaar namens het Europees Parlement, Brian Hayes (EPP, Ierland), verwelkomt het akkoord: “We hebben de juiste balans gevonden tussen respect voor de verschillen tussen nationale pensioensystemen en het stimuleren van mobiliteit van pensioenen. Dit is een goede dag voor gepensioneerde Europeanen omdat zij kunnen rekenen op meer bescherming, meer transparantie en meer veiligheidswaarborgen in het beheer van bedrijfspensioenfondsen”.
De nieuwe regels zorgen ook voor een minimum niveau van bescherming voor leden en begunstigden door hen meer toegang te geven tot informatie, waaronder een ´pensioenuitkeringsverklaring’. Dit document geeft leden “relevante en gepaste informatie” over het fonds. Tijdens de financiële crisis heeft het falen van sommige fondsen geleid tot een korting op de pensioenen. De nieuwe regels verplichten de pensioenfondsen om de begunstigden te consulteren alvorens een korting door te voeren.
In de EU bestaan ongeveer 125.000 pensioenfondsen die €2500 miljard beheren voor 75 miljoen Europeanen (ongeveer 20 % van de beroepsbevolking). Tussen deze fondsen bestaan aanzienlijke verschillen voor wat betreft de dekkingseisen. De onderhandelaars hebben bewust geen EU-brede solvabiliteitseisen afgesproken omdat dit “niet realistisch en effectief wordt geacht, gezien de verschillen binnen en tussen Europese lidstaten”.