Duidelijk herstel voor architectenbranche

Maar: opleving markt kent grote regionale verschillen!
De marktverwachtingen van architecten zijn na een lange dip weer duidelijk positiever. Hun gemiddelde werkvoorraad stijgt aanzienlijk: van 3,5 maanden in 2014 en 4,3 maanden in 2015 naar 4,5 maand per heden. Maar het optimisme verschilt nogal per regio.
 
Een en ander blijkt uit de BNA Conjunctuurmeting, voorjaar 2016. Volgens BNA-directeur Fred Schoorl bevsetigen de resultaten dat het écht beter gaat in de bouw. “Het sentiment in de branche is anders, maar het evenwicht en gezond verdienvermogen is nog ver te zoeken. Bureaus staan tegelijkertijd voor de uitdaging heel alert te zijn in een sterk veranderende omgeving. Denk aan de snelheid van de technologische ontwikkelingen.”
De werkvoorraad verschilt nog sterk per bureau. Hebben grotere bureaus gemiddeld een werkvoorraad van 8,6 maanden, kleine bureaus moeten het doen met een gemiddelde van 4 maanden. 47% verwacht een groeiende opdrachtenportefeuille. Ook het honorarium stijgt licht, na jaren van stilstand. De werkgelegenheid groeit licht, maar door de vaak wisselvallige opdrachtenstroom blijven bureaus voorzichtig met het aannemen van nieuwe medewerkers. 
 
Er zijn duidelijke verschillen merkbaar tussen groei- en krimpgebieden. In de Randstad en Brabant is de werkvoorraad bovengemiddeld; in vergrijzende krimpregio’s Noord- en Midden Limburg, Gelderland, Oost Nederland en Noord Holland is aanzienlijk minder bedrijvigheid. Traditioneel economisch sterke regio’s doen het goed; de demografische en sociaal economische structuur van regio’s is bepalend.” Wel blijft in heel ons land het tekort aan goede en betaalbare woningen groot. Naast de woning(ver)bouw dragen vooral de Zorg, gemengde projecten en stedenbouw bij aan de groei. Transformatie, hergebruik, verbetering, verduurzaming en nieuwbouw van woningen zijn de typen opdrachten waar bureaus veel van verwachten – denk ook aan de huisvesting van statushouders. Ten aanzien van kantoren, onderwijs en winkels zijn de verwachtingen minder hoog gespannen.
 
De BNA conjunctuurcijfers  zijn alleen toegankelijk voor BNA-leden.
 
Gerelateerde artikelen