‘Dubbel belasting betalen nog steeds volop aan de orde’

Chris Dijkstra, partner bij Visser & Visser, verdedigt op 6 juli zijn proefschrift in de Aula van de Radboud Universiteit te Nijmegen. Het onderwerp van zijn proefschrift is: “Cumulatie van belastingen”.

In zijn proefschrift gaat Christiaan Dijkstra in op het dubbel betalen van inkomstenbelasting, schenk- en erfbelasting en soms ook nog overdrachtsbelasting. De wetgever heeft wel regelingen gemaakt om deze dubbele belasting te voorkomen, maar deze zijn echter in sommige situaties geheel niet of slechts gedeeltelijk van toepassing. Dijkstra geeft in dit proefschrift een overzicht. In grensoverschrijdende situaties is deze dubbele heffing vaak nog erger. Vanuit de Europese Commissie wordt op dit moment uitsluitend nog nagedacht over grensoverschrijdende dubbele belasting bij dezelfde vorm van belastingheffing.

Ook in het geval van bedrijfsopvolging komt dubbele belastingheffing veel voor. De veelbesproken bedrijfsopvolgingsregeling heeft een matigend effect. Maar ook deze regeling ligt onder vuur.

Dijkstra stelt voor om een onderscheid te maken tussen situaties waarin iemand in een keer een vermogen ontvangt, bijvoorbeeld door een schenking of erfenis, en de situatie waarin iemand een periodieke uitkering ontvangt. In het eerste geval zou er uitsluitend schenk- of erfbelasting geheven moeten worden, in het tweede uitsluitend inkomstenbelasting. Deze oplossing is ook passend in het kader van bedrijfsopvolging. Voor wat betreft de samenloop met de heffing van overdrachtsbelasting stelt Dijkstra voor om ook bij een erfenis of schenking gewoon overdrachtsbelasting te heffen.

Christiaan Dijkstra (1968) studeerde fiscaal recht aan de Universiteit van Leiden, werkte aan de Universiteit van Tilburg en aan de Radboud Universiteit. Vanaf 2006 is Dijkstra verbonden aan de Radboud Universiteit in Nijmegen als docent en onderzoeker. Dijkstra is partner bij Visser & Visser Belastingadviseurs te Barneveld en verantwoordelijke voor de vestiging in Dubai (The Watermill Consultants).

Gerelateerde artikelen