Driekwart professionals kan flexibel werken
Flexibel werken is bij Nederlandse ondernemingen goed ingeburgerd. Maar liefst 72% van de bedrijven staan hun personeel, of bepaalde groepen werknemers, één of meerdere vormen van flexibel werken toe. Dat blijkt uit een gezamenlijk onderzoek door Protime, specialist in tijdsregistratie en personeelsplanning, en HR-dienstenleverancier SD Worx.
Bijna driekwart van de Nederlandse werknemers kan flexibel werken. Daarmee omarmen Nederlandse bedrijven het nieuwe werken. 35% van alle Nederlandse bedrijven laat zelfs alle werknemers kiezen waar en/of wanneer ze willen werken, of het nu thuis, op een flexibele werkplek of op kantoor is. 37% laat dit toe voor bepaalde werknemers. De mogelijkheid om flexibel te kunnen werken, is meestal gebaseerd op het functietype van de werknemer (57%).
Nederland is de verste achterblijver in Europa op het gebied van flexibel werken. Van alle onderzochte landen is het Verenigd Koninkrijk de nummer één voor flexibel werken. In totaal biedt 83% van de Britse bedrijven hun personeel of bepaalde groepen werknemers één of meer flexibele arbeidsmogelijkheden aan. In Frankrijk en België bedraagt dit percentage respectievelijk 78% en 76%. Duitsland eindigde met 75% en Nederland scoorde het laagst met slechts 72%.
Flexibele werktijden op kop
In alle onderzochte landen zijn flexibele werktijden het populairst in Duitsland. Maar liefst 80% van de bedrijven biedt daar flexibele start- en eindtijden aan hun werknemers aan. In Nederland biedt slechts 36% van de bedrijven flexibele werktijden aan. Hier is thuiswerken juist de meest voorkomende vorm van flexibel werken (51%), gevolgd door gedeelde kantoorruimte/coworking. Dat laatste wordt in Nederland veel vaker toegestaan (46%) dan in het Verenigd Koninkrijk (34%), België (29%), Duitsland (25%) en Frankrijk (23%).
Peter s’Jongers, CEO van Protime: “De fysieke aanwezigheid van 9 tot 5 op kantoor wordt nog vaak overschat. In de huidige maatschappij, waar werk en privé steeds vaker door elkaar lopen, vragen werknemers meer flexibiliteit om zelf hun werktijd en -locatie te bepalen. Online tijds- en aanwezigheidsregistratie helpt Europese ondernemingen al om het thuiswerk van hun medewerkers mogelijk te maken. In the war for talent spelen deze (online) registratietools dus een belangrijke rol."
Mark Bloem, Algemeen Directeur SD Worx Nederland: "De technologie heeft ertoe geleid dat flexibel werken beschikbaar is gekomen op een manier die voorheen onmogelijk was. Naarmate de technologie zich ontwikkelt, zal die flexibilisering waarschijnlijk nog verder toenemen. Ik verwacht dat dit een positief effect heeft op het personeelsbestand. Mensen vinden die autonomie en die vrijheid prettig. Je bevordert niet alleen de ervaring van de werknemers door ze meer controle te geven over waar en hoe ze werken, het kan ook de productiviteit verhogen. Daarom is het zo goed om te zien dat zoveel landen in Europa deze manier van denken overnemen.
(Bron: Protime)