Drie jaar cel voor voormalig partner BDO USA vanwege grootschalige fraude

Een voormalig accountant en partner bij BDO in de VS is woensdag veroordeeld tot drie jaar gevangenisstraf, onder meer vanwege zijn aandeel in een grootschalige belastingfraude en het verduisteren van geld van beleggers.

Mark Bloom, voorheen partner bij BDO Seidman en de oprichter van North Hills Fund, had in 2099 al schuld bekend en beloofde justitie te getuigen in twee van de grootste fraudezaken uit de recente Amerikaanse geschiedenis.

Bloom werd ervan beschuldigd $20 miljoen verduisterd te hebben uit beleggingsfondsen van North Hills om zo zijn luxe levensstijl te bekostigen. Ook had hij deelgenomen aan een enorme ‘tax shelter scheme’ bij BDO Seidman, het tegenwoordige BDO USA.

Uit rechtbankbescheiden blijkt dat Bloom de officieren van justitie van belangrijke informatie voorzag over de BDO-fraude, die de Amerikaanse overheid $1,5 miljard aan belastinginkomsten kostte. Ook getuigde Bloom in een tweede grote fraudezaak van $554 miljoen die was gepleegd door twee voormalig collega’s bij handelsfirma WG Trading Co.
De BDO-fraude, die door de Amerikaanse autoriteiten ‘de grootste criminele belastingfraude in de geschiedenis’ wordt genoemd, en waarbij ook advocatenkantoor Jenkens & Gilchrist was betrokken, leidde tot meerdere veroordelingen. Onder andere van de voormalig CEO van BDO Denis Field en van Paul Daugerdas, voormalig partner van Jenkens. Field werd in hoger beroep trouwens vrijgesproken, omdat tijdens de rechtbankzitting een jurylid gelogen bleek te hebben. Daugerdas werd veroordeeld tot 15 jaar cel. In 2012 bereikte BDO overeenstemming over een schikking van $50 miljoen. Jenkens & Gilchrist moest in 2007 een boete van $76 miljoen betalen aan de Amerikaanse fiscus.
 
Ondertussen werkten Bloom, Walsh en Greenwood bij WG Trading en het trio beheerde de gelden van North Hills Fund. Op een gegeven moment waren Walsh en Greenwood zelfs mede-eigenaren van het ijshockeyteam New York Islanders. Walsh en Greenwood kregen respectievelijk 20 en 10 jaar cel. Ze hadden bekend 13 jaar lang gefraudeerd te hebben. Ze tilden goede doelen en stichtingen voor een bedrag van $131 miljoen en gaven $554 miljoen aan waardeloos promessen uit bedoeld om de verduistering aan het zicht van beleggers te onttrekken.

(Reuters)

Gerelateerde artikelen