Drie accountantskantoren in zee met investeerder

Verstegen, Schuiteman en Meerwijk Allister richten samen een coöperatie op.

De accountantskantoren Meerwijk Allister Groep, Schuiteman en Verstegen gaan in zee met investeerder Capital A. Het drietal bundelt de krachten in een nieuwe combinatie die Coöperatie Unia gaat heten. De partners van de betrokken kantoren krijgen 51 procent van de aandelen, de rest gaat naar Capital A. Dit meldt het FD.

  • De drie accountantskantoren gaan samenwerken in Coöperatie Unia
  • De gezamenlijke omzet wordt geschat op 60 miljoen
  • De fusiepartners roepen andere accountantskantoren op om zich ook aan te sluiten

Met een verwachte omzet van 60 miljoen euro zou deze coöperatie in een keer in de top twintig van accountantskantoren. Coöperatie Unia zou op basis van het omzetoverzicht 2022 op plek 18 komen, achter ABAB en voor Countus.

Overigens is het de vraag of het nieuwe bedrijf daarin wordt opgenomen. De drie fusiepartners blijven onder eigen naam opereren. Verstegen zette in 2022 32,1 miljoen euro om en Schuiteman 16,8 miljoen. Van Meerwijk Allister zijn geen omzetcijfers bekend, maar het kantoor is niet opgenomen in de meest recente top 50 van accountantskantoren. Er komen bij Coöperatie Unia 450 mensen te werken.

Toenemende invloed investeerder

De deal met Capital A is een bewijs van de toenemende invloed van investeerders in de accountancy. Volgens het FD hebben investeerders al voor 800 miljoen in kantoren gestoken. Vooral Waterland, Avedon en de PIA Groep zijn actief. CNBB Equity Partners is vorig jaar in de keten Oamkb gestapt.

Volgens het FD zal het nieuwe fusiebedrijf al meteen onderbezet zijn. Er moeten nog ongeveer vijftig mensen bij. “We moeten nu gewoon klanten weigeren vanwege een gebrek aan capaciteit”, aldus Jorrit Koops van Schuiteman in het FD.

Behoefte aan schaal

Koen Hoogendoorn van Verstegen geeft aan dat de samensmelting met de financiering van Capital A is ingegeven door de behoefte aan schaal. “Vanwege investeringen die we willen doen in ICT en het gebruik van kunstmatige intelligentie, maar ook om personeel te werven”, verklaart hij in het FD.

Koops roept in het FD andere accountantskantoren op om zich ook aan te sluiten bij Unia. “De deur staat open voor partijen die voor ditzelfde model willen kiezen en zich willen aansluiten. Zolang het maar uit kracht is, en niet omdat er problemen zijn, bijvoorbeeld met de opvolging. Er lopen al gesprekken met adviseurs, accountants en IT-partijen die interesse hebben.”

Hoeveel Capital A in Unia steekt wil het bedrijf niet zeggen. Op termijn kunnen ook medewerker die geen partner zijn zich welllicht inkopen bij Unia.

Gerelateerde artikelen