Douwe Egberts: Koffietekort door invoering ontbossingswet

Invoering van de EUDR moet met een jaar worden uitgesteld.

Koffieproducerende landen riskeren dat hun export naar de Europese Unie wordt geblokkeerd als Brussel een verbod op producten uit ontboste gebieden niet uitstelt. Daarvoor waarschuwt JDE Peet’s, het moederbedrijf van onder meer koffiemerk Douwe Egberts, in zakenkrant Financial Times.

  • Door de ontbossingswet van de EU dreigt een tekort aan grondstoffen
  • Bepaalde landen moeten dan uit de toeleveringsketen worden geschrapt
  • DE-moeder JDE Peet’s dringt aan op een jaar uitstel van de wet
  • De Europese Commissie moet richtlijnen voor naleving nog publiceren

Volgens de onderneming, een van ’s werelds grootste koffie- en theebedrijven, moet de nieuwe ontbossingswet van de EU minstens een jaar worden uitgesteld. Anders zit er waarschijnlijk niets anders op voor JDE Peet’s dan tijdelijk landen uit zijn toeleveringsketen te schrappen door onduidelijkheid over hun naleving van de regels.

Met de European Union Deforestation Regulation (EUDR) wil de EU haar rol in de wereldwijde ontbossing verminderen en duurzamere handel bevorderen. Bedrijven moeten de oorsprong van hun grondstoffen kunnen traceren. Daarnaast moeten ze verifiëren dat grondstoffen afkomstig zijn van niet-ontboste gebieden. De sancties voor bedrijven die niet aan de eisen voldoen, kunnen oplopen tot een boete van vier procent van de jaaromzet van een bedrijf.

De nieuwe EU-verordening inzake ontbossing is naast koffie gericht op grondstoffen zoals cacao, palmolie en rubber. Voor de import van die producten gelden dan extra voorwaarden. Deze treden naar verwachting op 30 december in werking. Maar de Europese Commissie moet de richtlijnen voor naleving nog publiceren.

(tekst loopt door onder het blok)

Bent u accountant of heeft u te maken met accountancy en wilt u reageren op dit artikel of heeft u een visie op dossiers, issues en (praktische) zaken die voor de sector relevant zijn, stuur dan een reactie naar redactie@sijthoffmedia.nl voor een mogelijke publicatie, blog, analyse of een interviewgesprek.

Dat laatste leidde eerder al tot kritiek vanuit onder meer de Duitse overheid. Ook verschillende brancheorganisaties en de Wereldhandelsorganisatie (WTO) stoorden zich openlijk aan de traagheid van Brussel. Volgens de Financial Times komt Brussel binnenkort wel met een onlinenalevingssysteem naar buiten.

Flynth waarschuwt MKB-bedrijven voor Europese ontbossingswet

Gerelateerde artikelen