Doorstart-deals om personeel kwijt te raken?

Curatoren in Groot Brittannië luiden de noodklok: te vaak lijken tevoren bekokstoofde doorstart-deals vooral manieren om gemakkelijk personeel te lozen.
Curatoren in Engeland en Wales voelen zich nogal eens klem zitten tussen het arbeidsrecht enerzijds en het faillissements- en insolventierecht aan de andere kant.
 
Zo onderzocht de Britse Insolvency Service hoe de curatoren van het gefailleerde modehuis West Coast Capital medewerking hebben verleend aan een  ‘inappropriate pre-pack deal’ rond de winkelketen. Ook ex-werknemers van de winkelketen hebben bij de rechter bezwaar aangetekend tegen het bedrijf, waarvan 28 winkels onmiddellijk overgenomen werden door een ander bedrijf van dezelfde eigenaar.
 
De huidige wetgeving met betrekking tot massa-ontslag (lees: meer dan twintig personeelsleden tegelijk) is eenduidig maar niet eenvoudig te volgen bij een faillissement. Zo moeten medewerkers ruim tevoren ‘geconsulteerd’ worden. Volgens de Trade Union and Labour Relations (Consolidation) Act 1992 moet die consultatie beginnen ‘zodra duidelijk wordt dat personeel ontslagen gaat worden’, dat wil zeggen tenminste dertig dagen vóór de eerste medewerker feitelijk ontslagen wordt. En dat is in de praktijk vaak onmogelijk.
 
Desalniettemin zijn er meerdere gevallen bekend, waarbij rechters de gefailleerde onderneming alsnog veroordeelden tot het betalen van bijvoorbeeld 70 tot 90 dagen loon aan de ontslagen werknemers, omdat zij niet tevoren op de hoogte gesteld waren.
Daarvoor draait dan, ook bij doorstartscenario’s, de belastingbetaler op.
 
Veel meer over deze problematiek via www.accountancyage.com/aa/analysis/
Gerelateerde artikelen