Doorhaling van tien jaar voor RA na BTW-fraude [15/784]

Een – voormalig – registeraccountant met een welgestelde klantenkring heeft geprobeerd zijn liquiditeitsproblemen via de fiscus op te lossen. De omzetbelasting op uitgebrachte maar nog niet betaalde facturen heeft hij niet opgegeven. Het bracht de man vorige week voor de strafrechter in Rotterdam, en maandag voor de Accountantskamer in Zwolle, waar hij is aangeklaagd door het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie (OM). Het nadeel voor de fiscus bedraagt volgens het OM een ton.
De RA heeft zich op eigen verzoek per 15 augustus 2015 uit laten schrijven uit het register van de NBA. Voor de Accountantskamer voerde hij geen inhoudelijk verweer. ‘Hij accepteert de gevolgen’, zei diens advocaat. Volgens de raadsman heeft de betrokkene geen omzet verzwegen en was hij van plan geweest de onrechtmatigheden recht te trekken met suppletieaangiften als klanten de facturen betaald hadden. Daar is het niet van gekomen. De FIOD startte in 2013 een onderzoek. In april 2014 werd de accountant van zijn bed gelicht en drie dagen in alle beperkingen in de cel gezet. Hij mocht zelfs zijn vrouw niet inlichten.
 
Hoe hij zo in de liquiditeitsproblemen was gekomen, vroeg de tuchtrechter. De accountant is zijn bedrijf in 1994 gestart, met een ‘heel vermogende familie’ als eerste klant. Daarna volgden meer rijke families, directeuren van grotere bedrijven, DGA’s. In 2006 betrok hij een groter kantoor, dat achteraf te duur bleek. Zeker toen hij in de jaren erna geconfronteerd werd met niet-betalende debiteuren. Het maakte geen onderdeel uit van de klacht van het Openbaar Ministerie, maar de voorzitter van de Accountantskamer wilde het wel weten: waarom, als hij in geldnood verkeerde, reed de registeraccountant in een dure lease-auto? Dat was nu juist om ‘rekening te houden met de doelgroep’, luidde het antwoord.
  
Inmiddels zijn onderhandelingen gaande met een koper voor het kantoor van de betrokkene. Als de deal rondkomt, zal de voormalig RA er nog twee jaar blijven werken om klanten over te dragen. Want die zijn hem trouw gebleven, evenals het personeel dat is ingelicht. Aldus de raadsman.
Voor de rechtbank in Rotterdam is vorige week 240 uur werkstraf en een boete van 5000 euro geëist. De uitspraak daarvan komt op 10 september. De Accountantskamer verwacht over tien weken uitspraak te doen in de tuchtzaak.
 
Vonnis:
Een voormalig registeraccountant mag zich tien jaar niet laten inschrijven in het register van de NBA. Deze maatregel legde de Accountantskamer op aan de RA uit Gorinchem, die heeft gefraudeerd met de aangiften omzetbelasting van zijn kantoor. De RA, die zich op eigen verzoek in augustus al heeft laten uitschrijven, heeft met zijn gedrag de fundamentele beginselen van de beroepsgroep, integriteit en professioneel gedrag, op ‘flagrante wijze geschonden’, oordeelde de Accountantskamer.
 
De klacht was ingediend door het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie, dat de man ook strafrechtelijk heeft vervolgd. De Belastingdienst heeft becijferd dat de RA in de jaren 2009 – 2012 ruim een ton te weinig omzetbelasting heeft betaald. Hij zou de aangiften opzettelijk onjuist hebben ingevuld.
Tijdens de zitting voor de tuchtrechter in augustus erkende betrokkene de verwijten. Het ging volgens hem om uitgebrachte, maar nog niet betaalde facturen. Als reden gaf de man op liquiditeitsproblemen te hebben. In haar uitspraak merkte de Accountantskamer op dat de RA in die betreffende jaren wel verplichtingen is aangegaan met betrekking tot het huren en inrichten van een bedrijfspand en het leasen van een auto (Volvo XC 90). Die waren nodig om aansluiting te hebben met zijn doelgroep, die vooral bestond uit vermogende mensen, bleek ter zitting.
 
De voormalige RA wil zijn kantoor verkopen, en er nog twee jaar blijven werken om de boel over te dragen.
 
[15/784] (Door: Petra van Walraven / Juridisch Persbureau Zwolle)
 
Gerelateerde artikelen