Doorhaling van tien jaar voor RA na BTW-fraude

Een voormalig registeraccountant mag zich tien jaar niet laten inschrijven in het register van de NBA. Deze maatregel legde de Accountantskamer op aan een RA uit Gorinchem, die heeft gefraudeerd met de aangiften omzetbelasting van zijn kantoor. De RA, die zich op eigen verzoek in augustus al heeft laten uitschrijven, heeft met zijn gedrag de fundamentele beginselen van de beroepsgroep, integriteit en professioneel gedrag, op ‘flagrante wijze geschonden’, oordeelde de Accountantskamer.

De klacht was ingediend door het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie, dat de man ook strafrechtelijk heeft vervolgd. De Belastingdienst heeft becijferd dat de RA in de jaren 2009 – 2012 ruim een ton te weinig omzetbelasting heeft betaald. Hij zou de aangiften opzettelijk onjuist hebben ingevuld.

Tijdens de zitting voor de tuchtrechter in augustus erkende betrokkene de verwijten. Het ging volgens hem om uitgebrachte, maar nog niet betaalde facturen. Als reden gaf de man op liquiditeitsproblemen te hebben. In haar uitspraak merkte de Accountantskamer op dat de RA in die betreffende jaren wel verplichtingen is aangegaan met betrekking tot het huren en inrichten van een bedrijfspand en het leasen van een auto (Volvo XC 90). Die waren nodig om aansluiting te hebben met zijn doelgroep, die vooral bestond uit vermogende mensen, bleek ter zitting.

De voormalige RA wil zijn kantoor verkopen, en er nog twee jaar blijven werken om de boel over te dragen.

• Zaak 15-784

Lees ook:

• Accountant ‘van de rijken’ sjoemelde met BTW

[Door: Petra van Walraven / Juridisch Persbureau Zwolle]

Gerelateerde artikelen