‘Doorberekenen toezichtkosten aan bedrijven moet stoppen’

MKB-Nederland en VNO-NCW zeggen het te betreuren dat minister Blok van Veiligheid en Justitie de kritiek van de Raad van State op het doorberekenen van toezichtkosten naast zich neerlegt. De ondernemersorganisaties vinden net als de raad dat toezicht zoveel mogelijk uit de algemene middelen moet worden betaald, en niet door de bedrijven die onder het toezicht vallen.

“Voedselveiligheid, veilig transport en een stabiele en betrouwbare financiële sector zijn publieke belangen”, stellen MKB-Nederland en VNO-NCW. “Toch worden de kosten van het toezicht daarop afgewenteld op het bedrijfsleven.” De doorberekende kosten zijn sinds 2009 bij de Autoriteit Financiële Markten gestegen met 94 procent, en bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit en De Nederlandsche Bank elk met 70 procent.

De Raad van State stelt dat er uitzonderingsgronden zijn voor het doorberekenen van toezichtkosten, zoals het profijtbeginsel en het principe van ‘de veroorzaker betaalt’. Maar volgens de raad houdt het kabinet zich onvoldoende aan die regels. 

Gerelateerde artikelen