‘Donald Trump pakt bankenregels aan’

De Amerikaanse president Donald Trump zet vrijdag de eerste stappen in de door hem beoogde ontmanteling van strengere regels voor banken, die na de financiële crisis zijn ingevoerd. Volgens diverse media zal hij diverse decreten uitvaardigen die de weg daarvoor moeten effenen.

Trump richt zijn pijlen op de zogeheten Dodd-Frank Act uit 2010. Die beperkte de mogelijkheden van banken om te handelen voor eigen rekening, zorgde voor scherper toezicht op banken die vanwege hun omvang een risico kunnen vormen voor de hele financiële sector en creëerde een nieuwe toezichthouder voor de belangen van consumenten. Trump kondigde in zijn campagne al aan die wetgeving ongedaan te willen maken.

 

De mogelijkheden van Trump om dit in zijn eentje te beslissen zijn beperkt. Voor belangrijke aanpassingen is instemming van het Congres noodzakelijk. De president kan zijn decreten wel gebruiken om zijn prioriteiten duidelijk te maken en om toezichthouders te instrueren.

 

De 'America first'-visie van Trump was deze week ook zichtbaar in het debat over nieuwe internationale regels voor banken. Een vooraanstaande Republikein riep de Federal Reserve – het stelsel van centrale banken – daarbij met klem op alle onderhandelingen te staken, totdat Trump ambtenaren heeft benoemd die het Amerikaanse belang centraal stellen.

De Fed heeft geen oog voor het belang van de VS in de internationale gesprekken over bankenregels, stelde de Republikeinse vicevoorzitter van het bankencomité van het Amerikaanse Congres. Daardoor is de Amerikaanse centrale bank volgens hem verantwoordelijk voor de vernietiging van banen in de VS.

 

De kritiek richt zich op de besprekingen in het internationale Bazels Comité voor Bankentoezicht. Daarin steggelen Europa en de VS al lange tijd over scherpere regels. Onder meer Nederland verzet zich daarbij tegen door de VS gesteunde voorstellen, die banken zouden dwingen veel meer geld aan te houden ten opzichte van uitstaande hypotheekleningen. Dat zou zeker voor Nederlandse banken zeer nadelig uitpakken.

 

 

(ANP)

Gerelateerde artikelen