Documenten disciplinaire straffen bij Belastingdienst openbaar gemaakt

Het ministerie van Financiën heeft naar aanleiding van een Wob-verzoek een aantal documenten openbaar gemaakt die betrekking hebben op het beleid ten aanzien van disciplinaire straffen voor ambtenaren van de Belastingdienst tussen 2010 en 2016.

In het Wob-verzoek werd onder meer gevraagd om interne (beleids)stukken, documentatie, richtlijnen en protocollen op basis waarvan de Inspecteur der Belastingen onderzoek doet naar aangiften van ambtenaren van de Belastingdienst. Er zijn twee documenten die hierop betrekking hebben: de brochure ‘Omgaan met integriteitsschendingen’ en het ‘Protocol Integriteitsonderzoeken Belastingdienst’. Beide documenten zijn nu openbaar gemaakt.

Ook werd gevraagd om stukken op basis waarvan de Belastingdienst als werkgever gegevens van zijn ambtenaren opvraagt bij de Inspecteur der Belastingen. Bij besluit van 2 oktober 2008, kenmerk DGB2008-05294, zijn alle medewerkers van de Belastingdienst ontheven van de geheimhoudingsplicht in het geval het fiscale informatie betreft waarop een ernstig vermoeden van plichtsverzuim, begaan door een medewerker van de Belastingdienst, kan worden gebaseerd. Deze ontheffing geldt uitsluitend voor het inlichten van het bevoegd gezag van het dienstonderdeel waar de medewerker die over die informatie beschikt, is geplaatst. Ook dit besluit is openbaar gemaakt.

Gerelateerde artikelen