DNB scherpt regels handelshuizen aan 

De strenge Nederlandse bonusregels die gelden voor bankiers gelden voortaan ook voor handelshuizen die tot nu toe een uitzonderingspositie hadden. De Nederlandsche Bank (DNB) scherpt onder druk van de Europese bankenautoriteit (EBA) ook de kapitaalregels voor de huizen aan.

DNB heeft bepaalde regels voor handelaren volgens de Europese bankentoezichthouder te ruim geïnterpreteerd. Zelf blijft DNB erbij dat de interpretatie 'verantwoord en proportioneel''  was, maar omdat dat standpunt juridisch niet houdbaar is worden de regels toch aangescherpt.

Nederland hanteert strengere regels voor bonussen dan de rest van de Europese Unie. Bankiers mogen hier maximaal 20 procent van het vaste salaris aan bonussen ontvangen terwijl de EU 100 procent als maximum hanteert. De regels zijn politiek gevoelig. De banken zelf en andere critici vinden dat ze verhinderen dat werknemers en bedrijven zich in Nederland vestigen.

Na het brexitbesluit kozen veel grote banken mede vanwege de bonusregels liever voor andere vestigingsplaatsen voor nieuwe kantoren. Voor beursintermediairs golden de strengere regels tot nu toe echter niet.

In Nederland zitten enkele grote handelshuizen, zoals FlowTraders, Intertrust, TMF Optiver en IMC. Eerder liet MarketAxess, een van de grootste obligatiehandelsplatforms ter wereld, weten naar aanleiding van de brexit uit te wijken naar Amsterdam. In hoeverre die bedrijven geraakt worden door de nieuwe regels is niet direct duidelijk.

De dertien ondernemingen die het betreft krijgen van DNB tot 31 maart 2018 om aan de nieuwe kapitaalregels te voldoen. Als ze niet aan de kapitaalregels kunnen voldoen dan moeten ze uiterlijk eind 2019 een herstelplan hebben ingediend. Voor de bonusregels krijgen de bedrijven van toezichthouder Autoriteit Financiële Markten (AFM) respijt tot eind 2019.

"Als per heden de bonus cap van 20 procent zou gaan gelden dan heeft dat grote gevolgen voor arbeidscontracten", zo zegt een woordvoerster van de AFM in een toelichting. "Daarom hebben wij ze tot 31 december 2019 de tijd gegeven om hiermee aan de slag te gaan."

(ANP/AFN)

Gerelateerde artikelen