DNB: Nieuwe Digitaal Loket Rapportage vanaf 1 april beschikbaar

Verzekeraars leverden hun rapportages tot nu aan via het rapportageportal e-Line DNB. Dit portal wordt vervangen door een nieuw rapportagesysteem: het Digitaal Loket Rapportages (DLR). Het DLR is vanaf vrijdag 1 april beschikbaar om Solvency II-rapportages aan te leveren, zo meldt De Nederlandsche Bank.

Voor de meeste rapporteurs is de Day One-solorapportage de eerste rapportageverplichting. De uiterste inzenddatum voor deze verplichting is vrijdag 20 mei.  
 
Procedure

De procedure voor het indienen van een XBRL-bestand is in het DLR anders dan in e-Line DNB. Zo vindt er nu vooraf een controle plaats om te beoordelen of een XBRL-rapportage voldoet aan de filing rules en validatieregels van de EIOPA. Zo ja, dan krijgt de rapportageverplichting de status voldaan. Dit moet uiterlijk op de uiterste inzenddatum het geval zijn; zo niet, dan voldoet de inzending niet aan de eisen voor tijdigheid. DNB raadt verzekeraars dan ook aan om tijdig te controleren of hun levering voldoet aan de EIOPA-regels. 
 
Gebruikersdocumentatie

De gebruikersdocumentatie van het DLR en de brief waarin het bovenstaande proces in meer detail is beschreven staan op de DLR-website. Hier is ook het laatste nieuws over het DLR te vinden.
  
eHerkenningsmiddel nodig voor inloggen

Inloggen in het DLR kan met eHerkenning. Hierover heeft DNB alle Solvency II-verzekeraars per brief geïnformeerd. DNB heeft verzekeraars in de periode van 29 februari tot en met 14 maart de mogelijkheid gegeven om alvast in te loggen met hun eHerkenningsmiddel. “Heeft u van deze mogelijkheid nog geen gebruik gemaakt? Dan kunt u dit vanaf 1 april alsnog doen. Wanneer u voor het eerst inlogt, wordt u verzocht de contactgegevens in te vullen van de medewerker die voor uw instelling gemachtigd is,” aldus DNB.

Achtergrond

Tot nu toe leverden verzekeraars hun rapportages aan via het rapportageportal e-Line DNB. Dit portal wordt geleidelijk vervangen door een nieuw rapportagesysteem: het Digitaal Loket Rapportages (DLR). De overgang naar het nieuwe systeem gaat gefaseerd per rapportagestroom. Daarbij worden de Solvency II XBRL-rapportages als eerste opgevraagd via het DLR. Andere rapportages (waaronder Basic rapportages) worden de komende tijd nog met behulp van e-Line DNB opgevraagd.

 

Gerelateerde artikelen