DNB: Beleidsdekkingsgraad pensioenfondsen verder gedaald

De gemiddelde beleidsdekkingsgraad van pensioenfondsen is in het derde kwartaal van 2016 met 1,5 procentpunt verder gedaald naar 98,1%. Daarmee lag deze dekkingsgraad eind september onder de minimaal vereiste dekkingsgraad, zo meldt De Nederlandsche Bank (DNB) vandaag.

De beleidsdekkingsgraad is de dekkingsgraad waarop pensioenfondsen hun beleidsbeslissingen moeten baseren en wordt berekend als het gemiddelde van de dekkingsgraden van de laatste twaalf maanden. De dekkingsgraad gebaseerd op dagelijkse marktinformatie is over het afgelopen kwartaal licht gestegen met 0,2 procentpunt naar 96,8%.   

Daling van rentetermijnstructuur

De dekkingsgraad geeft de verhouding weer tussen de waarde van beleggingen van pensioenfondsen enerzijds en de waarde van de pensioenverplichtingen anderzijds. De totale waarde van de pensioenverplichtingen steeg in het derde kwartaal met 32,2 miljard euro naar 1.330,8 miljard euro eind september. Dit werd voor een belangrijk deel veroorzaakt door een daling van de rentetermijnstructuur waarmee de pensioenverplichtingen worden berekend. De daling van de rentetermijnstructuur was in het derde kwartaal minder groot dan in het voorafgaande kwartaal. Zo daalde voor looptijd 30 jaar de rente met bijna 9 basispunten, tegenover een daling van bijna 18 basispunten voor dezelfde looptijd in het tweede kwartaal. De waarde van de beschikbare middelen nam in het derde kwartaal toe met 33,5 miljard euro naar 1.288,1 miljard euro. Door de daling van de kapitaalmarktrente nam de waarde van staatsobligaties en bedrijfsobligaties gemiddeld genomen toe. Ook aandelen en vastgoedbeleggingen stegen gemiddeld in waarde. De toename van de waarde van de beschikbare middelen was in het derde kwartaal iets hoger dan die van de pensioenverplichtingen waardoor de dekkingsgraad gebaseerd op dagelijkse marktinformatie licht toenam.  

Onder wettelijk vereiste minimum

Pensioenfondsen moeten voldoen aan een wettelijk vastgestelde minimaal vereiste dekkingsgraad. Voor de meeste pensioenfondsen ligt deze op of iets boven de 104,2%. Voor een aantal pensioenfondsen ligt hun beleidsdekkingsgraad momenteel onder het wettelijk vereiste minimum. Bij deze pensioenfondsen waren eind september 4,0 miljoen actieve en 2,4 miljoen pensioengerechtigde deelnemers aangesloten.  

Korting

Pensioenfondsen moeten daarnaast voldoen aan een wettelijk vastgestelde vereiste dekkingsgraad. De hoogte van deze vereiste dekkingsgraad is afhankelijk van de risico’s die een pensioenfonds loopt met zijn beleggingsbeleid. Pensioenfondsen met een beleidsdekkingsgraad die onder de vereiste dekkingsgraad ligt moeten een herstelplan opstellen (en dat plan jaarlijks herzien) waarin ze aangeven welke maatregelen zij zullen treffen om hun financiële positie te verbeteren. In het uiterste geval neemt het pensioenfonds daarbij een kortingsmaatregel op.  

Beleidsdekkingsgraad pensioenfondsen

Gerelateerde artikelen