Dit verandert er fiscaal voor expats in Nederland
De 30%-regeling voor expats in Nederland wordt volgend jaar gewijzigd. De Tweede Kamer heeft hiermee ingestemd, de Eerste Kamer moet zich nog over het wetsvoorstel uitspreken. Als die ook akkoord gaat, komt er een einde aan de onbelaste vergoeding die expats ontvangen van maximaal 30% van het belastbaar inkomen voor vijf jaar.
Deze fiscale vergoeding wordt in stappen van twintig maanden verlaagd. Eerst wordt de onbelaste vergoeding verlaagd van dertig naar twintig procent, daarna van twintig naar tien procent. Voor expats waarvoor in de loonadministratie van december 2023 de 30%-regeling al wordt toegepast, komt een overgangsregeling.
Daarnaast verdwijnt de partiële buitenlandse belastingplicht. Op dit moment kunnen werknemers met een geldige 30%-beschikking kiezen voor deze beperkte belastingplicht. Expats maken die keuze bij het doen van aangifte inkomstenbelasting.
Dit betekent dat de expat niet belastingplichtig is voor zijn vermogen in box 3 en ook niet voor aanmerkelijk belang in box 2. Deze wijziging is met name voor zeer vermogende particulieren (‘expats’) van belang. Voor bestaande situaties geldt de afschaffing uiterlijk per 31 december 2026.