Dit rijtje sectoren is gevoelig voor rentestappen (… en deze niet).

Impact rentestappen centrale bank verschilt per sector

De Amerikaanse Centrale bank heeft de rente verlaagd. Renteveranderingen door de Federal Reserve (Fed) kunnen impact hebben op verschillende sectoren van de economie. Accountantweek zet de sectoren die het meest gevoelig zijn en het meest ongevoelig:

1. Vastgoed
Vastgoed is een van de meest rentegevoelige sectoren, omdat veel transacties, zoals hypotheken, afhankelijk zijn van de kosten van lenen. Wanneer de Fed de rente verhoogt, stijgen de hypotheekrentes, waardoor de vraag naar huizen daalt. Dit kan ook invloed hebben op commerciële vastgoedprojecten die vaak met geleend geld gefinancierd worden.

2. Financiële sector
Banken en andere financiële instellingen worden direct beïnvloed door veranderingen in de rente. Hogere rentes kunnen positief zijn voor banken omdat ze hogere rentemarges kunnen hanteren op leningen. Aan de andere kant kan een verhoging van de rente leiden tot minder kredietverlening en verminderde vraag naar leningen.

3. Consumentengoederen en detailhandel
Sectoren die afhankelijk zijn van consumentenuitgaven, zoals de detailhandel en duurzame consumentengoederen, voelen vaak de impact van renteverhogingen. Hogere rentes kunnen consumenten ontmoedigen om te lenen voor grote aankopen, zoals auto’s en huishoudelijke apparaten, wat de verkoop kan verminderen.

4. Technologie
De technologiesector is over het algemeen sterk gericht op groei en innovatie, wat vaak gepaard gaat met grote investeringen. Bedrijven in deze sector lenen vaak om te kunnen investeren in onderzoek en ontwikkeling. Hogere rentes verhogen de kosten van lenen en kunnen investeringen in innovatie vertragen. [Artikel gaat verder na de volgende alinea]

Bent u accountant of heeft u te maken met accountancy en wilt u reageren op dit artikel of heeft u een visie op dossiers, issues en (praktische) zaken die voor de sector relevant zijn, stuur dan een reactie naar redactie@sijthoffmedia.nl voor een mogelijke publicatie, blog, analyse of een interviewgesprek.

 

5. Industrie en kapitaalgoederen
Bedrijven in de industriële sector en kapitaalgoederenfabrikanten zijn afhankelijk van krediet om hun productiecapaciteit uit te breiden. Een verhoging van de rente verhoogt de kosten van dergelijke uitbreidingen, wat de groei in deze sector kan vertragen.

6. Nutsbedrijven
Nutsbedrijven, zoals elektriciteit en waterbedrijven, lenen vaak aanzienlijke bedragen om infrastructuurprojecten te financieren. Omdat deze sector vaak met lange looptijden werkt, kunnen stijgende rentes leiden tot hogere financieringskosten, wat de winstgevendheid kan beïnvloeden.

7. Autosector
De verkoop van auto’s is sterk afhankelijk van financiering, omdat de meeste consumenten voertuigen op krediet kopen. Hogere rentes verhogen de kosten van autofinanciering, wat de vraag kan verminderen.

Naat de sectoren die bovengemiddeld gevoelig zijn voor de rentebeslissingen van de centrale bank zijn er anderzijds ook sectoren die relatief minder gevoelig zijn voor renteveranderingen door de Federal Reserve. Sectoren die zich richten op basisbehoeften, gezondheidszorg, farmaceutische producten en nutsbedrijven zijn relatief ongevoelig voor veranderingen in de rente. De vraag naar hun producten en diensten blijft stabiel, ongeacht de kosten van lenen of de economische cyclus.

1. Gezondheidszorg
De vraag naar gezondheidszorg is in de meeste gevallen stabiel en niet sterk afhankelijk van economische cycli of renteveranderingen. Mensen hebben altijd zorg nodig, ongeacht de rentestand, waardoor deze sector relatief immuun is voor fluctuaties in de rentetarieven.

2. Consumentengoederen (niet-duurzaam)
De sector voor essentiële consumentengoederen, zoals voedsel, drank, schoonmaakmiddelen en persoonlijke verzorging, wordt minder beïnvloed door renteveranderingen. Dit komt omdat de vraag naar deze producten altijd blijft bestaan, zelfs in tijden van hogere rentetarieven. Mensen blijven essentiële goederen kopen, ongeacht de economische situatie.

3. Nutsbedrijven (Utilities)
Hoewel nutsbedrijven wel leningen aangaan voor infrastructuurprojecten, zijn ze vaak in staat om kosten door te berekenen aan consumenten vanwege hun gereguleerde monopolieposities. De vraag naar basisvoorzieningen zoals water, elektriciteit en gas is vrij stabiel, waardoor deze sector minder gevoelig is voor renteveranderingen. [Artikel gaat verder na de volgende alinea]

Vermoedt u dat dit artikel interessant is voor anderen binnen uw organisatie of netwerk, wijs anderen hier dan op door dit bericht te delen via uw whatsapp, email, Linkedin of Twitter (bovenaan dit artikel).

4. Basisconsumptiegoederen (voedsel & drinken)
Deze sector richt zich op producten die mensen dagelijks nodig hebben, zoals voedsel, dranken en huishoudelijke producten. Omdat de vraag naar deze producten stabiel blijft, zelfs tijdens economische neergang of perioden van hogere rentetarieven, is deze sector relatief immuun voor renteverhogingen.

5. Farmaceutische bedrijven
Net als de bredere gezondheidszorgsector worden farmaceutische bedrijven minder beïnvloed door rentewijzigingen. Ze hebben vaak langetermijncontracten en stabiele inkomstenstromen door patenten op medicijnen. De vraag naar geneesmiddelen blijft stabiel, ongeacht de kosten van krediet.

6. Telecommunicatie
De vraag naar communicatie, zoals internet en mobiele diensten, blijft meestal stabiel, ongeacht de economische situatie. Telecommunicatiebedrijven zijn daarom minder gevoelig voor renteveranderingen. Mensen blijven deze diensten gebruiken, zelfs in tijden van hogere leenkosten.

7. Onderwijs en overheidsdiensten
Deze sectoren worden doorgaans grotendeels gefinancierd door de overheid of via vaste budgetten, waardoor ze minder afhankelijk zijn van de marktomstandigheden en veranderingen in de rente. Ze hebben stabiele inkomsten en vaak minder afhankelijkheid van leningen.

8. Defensie
De defensiesector profiteert vaak van stabiele overheidsfinanciering, ongeacht de economische omstandigheden. Aangezien nationale veiligheid een prioriteit blijft, heeft deze sector minder last van rentewijzigingen.

Als toonaangevende bron voor accountantnieuws, strategieën en inzichten in finance en accountancy, helpt accountantweek.nl accountants, controllers en hoger financieel management om voorop te blijven lopen. Schrijf u daarom nu in voor de heldere, korte en makkelijk leesbare nieuwsbrief van Accountantweek voor een overzicht van al het relevante nieuws, alle unieke en inspirerende (netwerk)evenementen en belangrijkste meningen of volg ons op Linkedin.

Gerelateerde artikelen