Dit jaar veel accountantswissels op AVA-agenda’s

Dit jaar stonden er veel accountantswissels op de agenda’s van aandeelhoudersvergaderingen. Dit blijkt uit het door Eumedion gepubliceerde evaluatierapport van het AVA-seizoen 2015. Bij 32 beursvennootschappen werd de benoeming van een nieuwe accountant voorgelegd aan de aandeelhouders.

Eumedion noemt het ‘opvallend’ dat in de regel weinig tot geen informatie wordt gegeven wie de uiteindelijke lead partner wordt. 2015 was het eerste jaar dat alle accountants van beursvennootschappen werden toegelaten tot de AVA. Nedap was de laatste beursvennootschap die dit deed.

Nog slechts acht beursgenoteerde ondernemingen moeten nog besluiten over de voordracht van een nieuwe externe accountant met het oog op de inwerkingtreding van de wettelijke roulatieplicht per boekjaar 2016. Daarbij gaat het om RELX, Accell Group, Vastned Retail, Stern Group, Batenburg Techniek, Roto Smeets Group, Oranjewoud en Bever Holding.

Middelgrote accountantskantoren verliezen marktaandeel

De roulatieplicht heeft niet gezorgd voor een ‘doorbraak’ van middelgrote accountantsorganisaties bij de Nederlandse beursvennootschappen. Integendeel: de middelgrote kantoren hebben marktaandeel verloren. Alleen Nedsense en Tie Kinetix stapten over van een Big Four kantoor naar een middelgroot kantoor (beide BDO). Daarentegen namen Acomo, Groothandelsgebouwen en Ajax juist afscheid van een middelgroot kantoor (alle drie BDO) en kozen zij voor Big Four kantoor.
 
Jaarrekeningcontrolekosten dalen

De meerderheid van de 16 beursvennootschappen die in 2014 zijn gewisseld van accountant zag de jaarrekeningcontrolekosten dalen (9 van de 16). De spreiding is echter groot: Rood Microtec en Lavide Holding zagen de kosten meer dan verdubbelen, terwijl de ‘audit fee’ bij KAS Bank ruim 28% lager lag. Bij de AEX-, AMX- en AScX-ondernemingen die in 2014 van accountantskantoor wisselden lag de mediaan van de daling van de controlekosten op 12,5%. Deze uitkomsten lijken erop te duiden dat de hoogte van de audit fee wel degelijk een belangrijke factor is bij de keuze van een nieuwe controlerend accountant.

Strengheid accountant

Uit de dialogen die Eumedion-deelnemers met beursvennootschappen hebben gevoerd, komt een positiever beeld naar voren over de verplichte roulatie van accountantskantoren nadat de exercitie is gebeurd dan ervoor. Een substantieel aantal beursvennootschappen noemt de exercitie uiteindelijk ‘nuttig’, in de zin dat een ‘fris paar ogen’ nieuwe dingen naar boven haalt. Er zijn, volgens de betreffende beursvennootschappen, geen aanwijzingen dat de kwaliteit van de controle het eerste jaar na de kantoorwissel is afgenomen. Van het tegendeel lijkt eerder sprake. Deze ervaring wordt ondersteund door het feit dat dit jaar maar liefst zes beursvennootschappen (Ballast Nedam, Esperite, Rood Microtec, Oranjewoud, Inverko en Lavide Holding; tegenover 0 in 2014) de publicatie van hun jaarverslag en jaarrekening moesten uitstellen, waarschijnlijk mede ook vanwege de ‘strengheid’ van de externe accountant.

AVA

2015 was het eerste jaar dat bij alle beursvennootschappen de externe accountant werd toegelaten tot de AVA. Nedap gaf dit jaar haar verzet tegen de aanwezigheid van de externe accountant in de AVA op. Veel accountants gaven ook dit jaar tijdens de AVA weer een presentatie over hun controleaanpak en –bevindingen. De kwaliteit van de beantwoording van de vragen van aandeelhouders wisselt nogal.

Controleverklaringen informatiever

Verder was het opvallend dat in de jaarverslagen over 2015 veel meer inzicht werd verschaft over de werkzaamheden van de externe accountant en de interne auditor. De controleverklaringen van de externe accountant zijn een stuk informatiever geworden. De accountants gaan nu standaard in op de gehanteerde materialiteitsgrenzen, de reikwijdte en de kernpunten van de controle. In sommige gevallen leverde de inhoud van de controleverklaring meer informatie op over de daadwerkelijke financiële situatie van een vennootschap dan het beeld dat geschetst werd in bestuurs- en commissarissenverslag. ‘Sowieso is de verslaggeving van auditcommissies over het algemeen nog weinig informatief,’ aldus Eumedion.

• Evaluatie AVA-seizoen 2015

Lees ook:

• PwC marktleider binnen AEX, KPMG winnaar 2014
• Controle jaarrekening kost AEX bedrijven 225 miljoen; accountantsroulatie levert geld op 

Gerelateerde artikelen