Waarom volgende renteverlaging nog ver weg is …

Oostenrijkse bestuurders ECB wijst op onderschatting van de inflatie.

Robert Holzmann, bestuurder bij de Europese Centrale Bank (ECB), waarschuwt dat de hardnekkigheid van de inflatie verkeerd ingeschat wordt. Dat zei hij in een interview met het Chileense LT Pulso.

  • De Oostenrijkse ECB-bestuurder was tegen de eerste renteverlaging door de ECB
  • Een beleidskoers moet volgens hem worden gebaseerd op data 
  • Te vroege rentedalingen zijn riskanter voor de economie dan te trage rentedalingen

“Ik geloof echt dat onderschat wordt hoe hardnekkig de inflatie is”, citeert het medium de Oostenrijkse centralebankpresident tijdens een bezoek aan de Chileense hoofdstad Santiago. Hij was het enige ECB-bestuurslid dat begin juni niet achter de renteverlaging stond. Holzmann heeft dat verantwoord door te zeggen dat een data-afhankelijke beleidskoers gedreven moet worden door data en dat hij zich baseerde op de meest recente data over de economie. [Artikel gaat verder na de volgende advertentie]

Goed adviseren betekent uw cliënten informeren over relevante informatie en evenementen. Attendeer de CFO’s uit uw netwerk daarom op Leadership in Finance Summit 2024. Op 7 november gaan 300 CFO’s, financieel directeuren en corporate controllers met experts in gesprek over hoe AI de rol van finance leaders herdefinieert.

Begin juni kwam de ECB met de eerste renteverlaging sinds 2019 nu de inflatie in het eurogebied flink is gezakt. De centrale bank begon vanaf midden 2022 in een recordtempo de rente te verhogen om de hoge inflatie te bestrijden.

Lagere groei

Holzmann zei in het interview verder dat een te vroege renteverlaging grotere risico’s met zich meebrengt dan een te late renteverlaging. Het te langzaam verlagen van de rente “kan tijdelijk een wat lager groeipercentage creëren”, zegt hij. “Als je te snel handelt en vervolgens nieuwe inflatie creëert, zul je de rente waarschijnlijk opnieuw moeten verhogen”, brengt hij daar tegen in.

Inflatie verhogende geopolitiek

De ECB-bestuurder wees begin dit jaar nog op de risico’s van de inflatie door de onrust in het Midden-Oosten en de Rode Zee door aanvallen van de Houthi-rebellen op de scheepvaart. (ANP)

Voorlopig alleen maar mooi weer voor de economie

Gerelateerde artikelen