Disruptieve ontwikkelingen raken ook de automatiseringsbranche zelf

Niet alleen de traditionele retail wordt hard getroffen door nieuwe technologische ontwikkelingen – ook de hard- en softwareleveranciers moeten hun business model aanpassen.

Analisten van Goldman Sachs waarschuwen via www.investors.com dat er een titanenstrijd dreigt om de cloud-dienstenmarkt. De nieuwe technologie is niet alleen disruptief voor de oude economie – ook de $300 miljard-plus global market voor enterprise information technology gaat helemaal op de kop, zo verwachten zij.

Cloud-infrastructuur- en platformtechnologie was vorig jaar goed voor 5% van de totale enterprise ICT-uitgaven; een percentage dat zal groeien tot 11% in 2018. Van 16 miljard dollar vorig jaar tot 43 miljard in 2018, zo verwacht Goldman Sachs. Het gaat dan vooral om Infrastructure as a Service (IaaS) en Platform as a Service (PaaS). IaaS is een alternatief voor in-huis hardware; PaaS levert uw operating systemen, databases, middleware en ict-beheerstools. Daarnaast groeit de markt voor SaaS (toepassingssoftware) natuurlijk ook als kool. Alleen al de uitgaven voor cloud computing infrastructure en platforms zal jaarlijks met 30% blijbven groeien tot 2018 – terwijl de zakelijke ICT-markt als geheel slechts met 5% zal toenemen.

Natuurlijk zal dit grote gevolgen hebben voor de grote spelers op dit terrein zoals SAP en Oracle. Europa’s grootste financieel-administratieve softwareleverancier SAP liet deze week een winstwaarschuwing de deur uit gaan. Bovendien zijn ze teruggekomen op eerdere aankondigingen van verder groeiende winstmarges – allemaal omdat er enorme investeringen nodig zijn om hun software in plaats van via profijtelijke on-premise licenties via de cloud als dienst te gaan leveren. Daaruit mogen we concluderen dat de marge op SaaS lager is dan op de traditionele SAP-implementaties met hun jaarlijkse ‘support fees’(licenties, upgrades, consultancy) en ondersteuning.

Meer over zelfdisruptie leest u via de Investor’s Business Daily: http://news.investors.com

Gerelateerde artikelen