Dijsselbloem wil beloningen bij accountantsorganisaties niet verder inperken
Dit zegt de minister in de memorie van antwoord inzake de implementatiewet wettelijke controles jaarrekeningen die hij naar de Eerste Kamer heeft gestuurd. Dijsselbloem wijst erop dat accountantsorganisaties weliswaar een wettelijke c.q. maatschappelijke taak vervullen bij het verrichten van wettelijke controles, maar dat er geen sprake is van financiering met publieke middelen. Daarom maken zij geen deel uit van de semipublieke sector.
Dijsselbloem stelt dat de accountancysector zelf een aantal maatregelen heeft genomen met als doel om via het beloningsbeleid richting te geven aan een op de lange termijn en op kwaliteit gerichte cultuur van accountantsorganisaties. Zo zijn maatregelen opgenomen ten aanzien van een winstonafhankelijke beloning van bestuurders van accountantsorganisaties, met een variabele component die is gemaximeerd op twintig procent en een op kwaliteit gebaseerde beloning. Daarnaast gaat de sector een claw-back regeling invoeren, op basis waarvan een deel van de betaling van de winstrechten zes jaar wordt uitgesteld en niet wordt uitgekeerd bij verwijtbare tekortkomingen. Ook wordt de winstuitkering voor een belangrijk deel gebaseerd op kwaliteitscriteria en dient het promotiebeleid uit te gaan van bewezen vaktechnische kwaliteiten.
“Gegeven de initiatieven in de sector zelf en de algemene bepalingen ten aanzien van het beloningsbeleid die uit de richtlijn voortvloeien, heb ik op dit moment geen aanleiding om verdere beperkingen aan te brengen aan de beloningen bij accountantsorganisatie,” aldus de minister.