Dijsselbloem: onafhankelijkheid accountancyhoogleraren geborgd
Kamerlid Renske Leijten van de SP vroeg zich naar aanleiding van het FD-artikel ‘Harde woorden over zwijgende hoogleraren accountancy’ af of Dijsselbloem vindt dat accountancyhoogleraren eigenlijk wel onafhankelijk en kritisch genoeg zijn. De minister herhaalt in grote lijnen zijn standpunt hierover. In februari van dit jaar stelde Dijsselbloem ook al dat de wijze waarop hoogleraren in de accountancysector op onafhankelijke wijze wetenschap kunnen uitoefenen en zich kunnen mengen in lopende discussies geborgd is.
De minister schrijft nu onder meer: “In het bericht wordt verwezen naar de discussie die is ontstaan op de website accountant.nl. In deze discussie heeft Marcel Pheijffer, hoogleraar accountancy aan de Nyenrode Business Universiteit, kritiek geleverd op zijn collega hoogleraren, die zich in zijn ogen te weinig mengen in het publieke debat over de sector. Naar het oordeel van Pheijffer is de belangrijkste verklaring hiervoor dat zij ook verbonden zijn (of waren) aan een groot accountantskantoor. Zijn vakgenoten hebben hem van repliek gediend. Zij geven aan dat als hoogleraren zich niet mengen in het publieke debat, dit niet betekent dat daarmee een conclusie kan worden getrokken over hun onafhankelijkheid en hun maatschappelijke bijdrage (onder andere in de vorm van onderwijs en onderzoek). Voor zover het gaat om wetenschappelijk onderzoek is natuurlijk van belang dat de onafhankelijkheid is geborgd. De Nederlandse Gedragscode Wetenschapsbeoefening van de VSNU biedt echter waarborgen voor hoogleraren om in voldoende mate onafhankelijk over de sector te spreken.”
Het risico op belangenverstrengeling is volgens Dijsselbloem nooit volledig uit te sluiten: “Ondanks de bestaande waarborgen zullen gevallen van belangenverstrengeling incidenteel kunnen voorkomen. Er zijn mij echter geen gevallen bekend waarin belangenverstrengeling recentelijk aan de orde is geweest.”