Dijsselbloem en AFM geven crowdfunding een steun in de rug

Minister Dijsselbloem (Financiën) en de AFM willen de wet- en regelgeving en het toezicht mee laten groeien met de ontwikkeling van de markt voor crowdfunding. Dit blijkt uit een brief die Dijsselbloem aan de Tweede Kamer heeft gestuurd.
Op de valreep van 2014 stuurde minister Dijsselbloem een brief aan de Tweede Kamer met daarbij het rapport van de AFM dat in diens opdracht een onderzoek uitvoerde naar de Nederlands crowdfundingmarkt. Titel van dit rapport: Crowdfunding – Naar een duurzame sector, Onderzoek naar (toezicht op) de crowdfundingsector´
Dijsselbloem begint zijn brief met een belangrijke stelling: “Samen met de AFM zie ik crowdfunding als een waardevolle toevoeging aan het instrumentarium voor de financiering van onder meer het MKB. De relatief laagdrempelige toegang maakt dat ondernemers via crowdfunding investeerders kunnen bereiken die bij meer traditionele financieringsvormen minder eenvoudig bereikt kunnen worden.” 
Volgens de AFM bevindt de crowdfundingmarkt zich op dit moment aan het eind van een startende markt, waarna het zal overgaan in een groeimarkt. Bij een omvang van meer dan 500 miljoen euro zal de markt, volgens de definitie van de AFM, overgaan in een volwassen markt. 
De AFM adviseert de intensiteit van de wet- en regelgeving en het toezicht mee te laten groeien met de ontwikkeling van de markt, om zodoende te voorkomen dat er een verstikkende werking op de markt optreedt. “De wet- en regelgeving mag geen belemmering zijn voor een verantwoorde groei van deze alternatieve financieringsvorm.” 
Ik zal in dit artikel niet op alle aanbevelingen van de AFM ingaan, maar pak er twee uit die op korte termijn gerealiseerd kunnen worden en die ik positief vind voor de sector:
1. Op dit moment mag een geldgever per platform maximaal 100 keer investeren en in totaal voor maximaal 40.000 euro bij loan-based crowdfunding en 20.000 euro bij equity-based crowdfunding. De AFM adviseert deze beperking op te heffen, mits het platform bij de geldgever een passendheidstoets afneemt zodra deze grens bereikt wordt. Dit biedt de goed onderlegde investeerders ruimte om meer te investeren via crowdfunding. En het geeft de geldvragers dus potentieel toegang tot meer kapitaal.
2. De AFM adviseert de crowdfundingsector om zelfregulerende activiteiten te ontplooien zoals uitwisseling van informatie, educatie, standaardisatie en het creëren van mogelijkheden voor geldgever en geldvrager om ondersteuning en advies (ook van derden) te krijgen.
Met name dit laatste punt geeft de sector de kans om zelf het heft in handen te nemen en haar eigen steentje bij te dragen de intentie van Dijsselbloem en de AFM om een niet-verstikkende wet- en regelgeving te ontwikkelen. De sector kan zo haar proactiviteit en professionaliteit laten zien, als bijdrage aan de ontwikkeling naar een volwassen markt. En dat is in het belang van alle betrokkenen.
Drs. John van der Veld (Jvanderveld@accountanders.nl) is bij AccountAnders verantwoordelijk voor Crowdfunding Solutions. Hierbij wordt de ondernemer geholpen bij het realiseren van de financiering van zijn plannen met een succesvolle crowdfundingcampagne.
___________________________________________________________________________________________________
Lees meer vaknieuws voor accountants op AccountantWeek.nl. Vertrouwd, verfrissend en brutaal
AccountantWeek biedt u het laatste vaknieuws en zet iedere dag een nieuwe innovatieve accountant in de spotlights. Daarnaast krijgt u een verfrissende en brutale kijk op de radicale veranderingen waarmee accountants de komende jaren worden geconfronteerd. 
Word lid van AccountantWeek.nl en profiteer:
– Dagelijks vak- en fiscaal nieuws
– Dagelijks een nieuwe innovatieve accountant in de spotlights
– Uitnodigingen voor de Accountancy50 en de Nationale Accountancy Awards
– Gratis toegang tot de Financial Systems Beurs, de expo met de beste softwareleveranciers
– Uitnodigingen voor bijeenkomsten (met PE)
– Opname in AccountantWeek’s Who’s Who – bekeken door 30.000 financieel managers
– Speciale printedities over o.a. Accountant & ICT
Word daarom vandaag nog lid van AccountantWeek, blijf op de hoogte en neem een voorsprong. Maak kans op een luxe weekend voor 2 personen naar Dubai. Meld u nu aan via AccountantWeek.nl
PS Wilt u betrokken zijn bij AccountantWeek als blogger, schrijver of spreker op een evenement? Neem contact op met Jan Bletz via jbletz@accountantweek.nl.
___________________________________________________________________________________________________ 
 
Gerelateerde artikelen