Digitaliseren documenten door overheid bij Belastingdienst Heerlen valt slecht bij ondernemers

Het plan om een afdeling van de Belastingdienst in Heerlen te laten fungeren als scanlocatie voor de gehele overheid, valt helemaal verkeerd bij VNO-NCW en MKB-Nederland. De ondernemers verwijten de overheid dat die zo bedrijven uit de markt drukt.

De overheid wil het digitaliseren van documenten overnemen. Het Nationaal Archief is van plan om zestien scanners aan te schaffen en wil deze stallen bij De Belastingdienst. ‘Een slechte zaak’, vinden VNO-NCW en MKB-Nederland. ‘De branche, bestaande uit gespecialiseerde bedrijven die de markt prima kunnen bedienen, wordt daarmee zo’n 30 miljoen per jaar onthouden.’

De ondernemingsorganisaties stellen dat de overheid zo bedrijven uit de markt drukt om zélf ambtenaren aan het werk te houden. ‘ Een afdeling van De Belastingdienst in Heerlen moet gaan fungeren als scanlocatie voor de gehele overheid. Een vreemde zet voor een overheidsinstelling die dit niet als primaire taak heeft. Daarnaast dreigen honderden mensen hun baan te verliezen bij betrokken bedrijven. Ook voor deze taak geldt dat de overheid prima via een goede aanbesteding met betere en innovatievere oplossingen kan komen. Een uitdijende overheid die alsmaar elke taak weet in te besteden is funest voor het bedrijfsleven. Zeker als er geen enkel maatschappelijk nut wordt bereikt met de inbesteding,’ aldus VNO-NCW en MKB-Nederland.

Gerelateerde artikelen